2017. május 15., hétfő

Vendégváró szelet.


Mifelénk nem tudom milyen más néven szerepel, én így ismerem.Nálunk nem voltak nagy lakodalmak,városban laktam 44 évet. Elég kislétszámú családból származom, és nincsenek nagy süteményregélő nagyik, akik beszélnének róla, milyen volt régen. Én csak azt tudom, amit én hagyok magam után, de azt bizonyára sokan nem fogják elfelejteni. Bizonyára vannak  irigylésre méltó emberek , mert szívesen hallgatnám meg őket a sütési szokásaikról.



Hozzávalók:
Piskóta:

5 tojás
5 ek liszt
5 ek cukor
1 tk sütőpor

Barna tészta:

25 dkg liszt

3 ek kakaópor
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
csipet só
1/2 dl tej
1 kk szódabikarbóna
 krém:

2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg cukor
Csokiforgács a tetejére

Elkészítése:
A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27 x 34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Liszttel megszórt sütőtepsire helyezzük, és villával  egy kicsit szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokon süssük meg, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész. Ha túlsütjük a lapokat akkor könnyen kiszáradhat. Hagyjuk kihűlni.

Piskóta :
 Az 5 tojásfehérjét keményre felverjük,és adjuk hozzá a kristálycukrot. Vigyázva keverjük bele egyesével a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben süssük mint a lapokat.

Krém: 
 A 8 dl tejet a cukorral forraljuk fel, majd keverjük el hideg tejben a pudingporokat, majd öntsük a tejhez, és főzzük sűrűre. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a 10 dkg vajat keverjünk el olvadásig a pudingba. Hűtsük le teljesen, és csak utána keverjük el habosra a krémmel a maradék 15 dkg vajat.

 A sütemény összeállítása:
Alulra egy kakaós lap, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótánkat, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal.A krémből hagyjunk annyit, hogy a tetejére is kerüljön, majd szórjuk meg csokireszelékkel, forgáccsal.Jól hűtsük be, majd másnap szeleteljük fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése