2016. december 11., vasárnap

Zuccotto.


Ennek a tortának az eredete Olaszországból származik, speciális tálban készítik, aminek tök-formája van. A „zuccotto” tulajdonképpen „tököcskét” jelent. 


Firenzei krémtorta (Zuccotto) 


Hozzávalók: 


14 dkg étcsokoládé
4 és fél dl tejszín
4 kávéskanál kávéaroma
6 evőkanál mandulalikőr
15 dkg porcukor
6 dkg vaj
2 evőkanál mandula
1 db piskóta
Egy tálat kibélelünk fóliával. A kb. 23x12 cm-es piskótalapot 1 cm vastag szeletekre, ezeket pedig átlósan kettévágjuk, hogy háromszögeket kapjunk.

 Elkészítés:


 Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal.Nagyméretű üvegtálat használjunk, Ettől lesz szép, és tök formája, a tortának.A háromszögeket meglocsoljuk 3 evőkanál mandulalikőrrel, majd kibéleljük velel a tálat.A maradékot félretesszük.
 Gőz fölött, darabokra tördelve, felolvasztunk 10 dkg csokoládét, a többit durvára reszeljük. A lágy vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a többi likőrt, majd simára dolgozzuk. A tejszínből 3 decilitert kemény habbá verünk, ízesítjük a kávéaroma felével, és a reszelt csokival. Ezt a tejszínes krémet ráöntjük a piskótára, egy gumilapáttal szépen körben, egyenletesen eligazítjuk úgy a tészta felületén, hogy középen egy gödör maradjon. A gödörbe a csokis krém kerül. A maradék piskóta-háromszögekkel befedjük a tetejét. A tálat fedjük be tálcával, tegyünk rá egy nehezéket, és rakjuk a hűtőbe pár órára. A mandulaszeleteket egy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk aranybarnára, állandó keveréssel, s hűtsük ki. A megmaradt tejszínt a többi kávéaromával lágy habbá verjük. A süteményt tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát róla, bevonjuk a kávés tejszínhabbal. A krémet nem simítjuk el, inkább durvább, egyenetlen felülete legyen. Tetejét megszórjuk a mandulával. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése