2015. szeptember 30., szerda

Karamellás fügés pitécske.

A füge Felhasználása:
A füge héja leggyakrabban zöld, de kékeslila, barna és fekete fajta is létezik. Vásárláskor ügyelj rá, hogy a gyümölcs kellemes illatot árasszon, héja pedig vékony és ép legyen. Szélvédett, napos helyen a fügefa itthon is hoz termést, sőt, bizonyos fajtái akár az erkélyen, cserépben is nevelhetők. Gyümölcse akkor érett, ha kézzel benyomható.

Származási helye:

A Földközi-tenger partvidékén honos, de nálunk is megterem.
Általában nyár végétől késő őszig szüretelhető, hűtőszekrényben tárolható. A fáról leszedve a legízletesebb, de aszalva, befőttként vagy lekvárként szintén finom. Bort és pálinkát is készítenek belőle. Karamellizálva feldobja a fagylaltot, de sütemények alapanyaga is lehet frissen és szárítva egyaránt. Az olaszok a friss fügét félbevágva, hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával kínálják - az ínyencek meglocsolják kevés olívaolajjal.A magas cukortartalma miatt a füge leggyakrabban desszert formájában kerül elénk, pedig előételként, salátában vagy épp a főételeinkben is megállja a helyét. A fügés előételek között előkelő helyen szerepelnek a füge-sajt párosítások, nagyon klasszul kiegészítik egymást, főleg a krémesebb, lágy, frissebb sajtokkal, így például biztos befutó a fügével kínált friss kecskesajt, de a füge-camembert páros is mindig nyerő.

Salátákban is:
belekomponálhatjuk a fügét, kifejezetten izgalmas a balzsamecetes, madársalátával, rukkolával kiegészített fügecarpaccio, de ennél egyszerűbb és szintén jó megoldás, ha a kedvelt zöldsalátáinkba beleszelünk 2-3 fügét.
Desszertnek :
készíthetünk fügés pitét, fügével gazdagított rétest, lényeg az, hogy bármilyen töltelékhez vagy süteményhez is adjuk a fügét, számoljunk a cukortartalmával, azaz a készülő sütemény adott esetben már nem igényel semmilyen hozzáadott cukrot. Friss füge hiányában nyugodtan használhatunk fügelekvárt, fügebefőttet, amivel bármikor nyarat varázsolhatunk a konyhánkba.

Főételbe is:
A mediterrán, közel-keleti fogásokban is jó helyen van a füge. A gyümölccsel készíthetünk különféle tagine-okat vagy gazdag ízvilágú ragukat, a szárnyashúsokon kívül a füge édeskés hangulatának köszönhetően jó partnere a sertéshúsnak, a báránynak és a vadaknak is. Ha nem csak a fügeszezonban szeretnénk megalkotni ezeket az ízharmóniákat, akkor érdemes készíteni néhány üvegnyi fűszeres fügechutney-t is.

A Nassoló naplopó Farkas Bettina blogíró receptje.Köszönöm neki ezt a finom süteményt!






Az utóbbi hetekben megjelentek a boltok polcain és a piacon a meleg színárnyalatokban pompázó zöld és lila fügék, amelyek nem csak nagyon finomak, hanem rendkívül egészségesek és számtalan módon felhasználható alapanyagai lehetnek a konyhánknak.

Hozzávalók:

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez


Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a dagasztó gép táljába tesszük,és pár perc alatt sima tésztát keverünk.Fóliába tekerjük,és hűtőbe tesszük egy éjszakára.Másnap A karmellhez a cukrot egy lábasba tesszük, lassú tűzön megolvasztjuk.Amikor a cukor megolvadt, hozzá öntjük a  tejszínt, és simára kevergetjük.Hagyjuk kihűlni. A fügéket szeleteljük fel tisztítás után,a szárát csípjük le.Előkészítjük a kis formáinkat, nem kell külön vajazni őket, hiszen a tésztánk épp elég vajas.
A tésztát kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy valamivel nagyobb átmérője legyen a tésztának, mint a formánknak, had érjen túl a peremen. Ha mindegyik formát kibéleltük, akkor beletesszük a karamellt.A karamellre mennek a fügék, majd ráhajtjuk a tésztát a széléről és a tetejükre 1-1 pici darab vajat teszünk.180 C fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük őket.Hagyjuk kihűlni, majd a formákból kivéve tálaljuk.Porcukorral szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése