2015. május 31., vasárnap

Somlói kocka.

Ki ne szeretné a Somlói galuskát? Már a somlói kocka változata is elkészült. Hiszen már unalmas állandóan a megszokott desszertet ugyan abban a külsőjében tudni. Minden étterem étlapján szerepel de eszükbe sem jut, hogy változtassanak kicsit rajta. Én a Nők Lapja magazinban pillantottam meg, és egyből elkészítettem. Nagyon finom, és mutatós desszert!



Hozzávalók: / 6 adag

Piskóta
6 db tojás
12 dkg finomliszt
12 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 ek cukrozatlan kakaópor (a kakaós piskótához)
Töltelék
4 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
4 dl habtejszín
2 dkg zselatin (instant)
5 dkg görög mazsola (vörös áfonya is lehet, én azzal készítettem mazsola hiányában)
4 dkg dió (pirított és aprítva)
8 dkg kandírozott narancshéj
1 dl csokiszósz (expressz csokoládé öntet)

Elkészítés:
Piskóta
A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük a konyhai robotgép habverőjével szép lassan, hagyjuk, hogy felverődjön, nem szükséges külön keverni a fehérjét. Akinek ez nincs, úgy külön-külön verje fel a fele cukorral a tojásokat. Végül óvatosan a lisztet és az étkezési keményítőt szitáljuk, és forgassuk bele a tojáshabhoz.
A tészta harmadát másik tálban, a kakaóporral elkeverjük.
A sárga piskótából 30 x 20 cm- es, sütőpapírral bélelt tepsiben egy piskótalapot sütünk, majd ha kihűlt, két részre vágjuk. A kakaós részből fél tepsi méretű lapot sütünk, így lesz meg a 3 lapunk.
Töltelék
A töltelékhez a tejből, a cukorból és pudingporból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint keverjük hozzá, még melegen csomómentesre. Ezután lazítsuk fel a felvert tejszínhabbal. Hagyjuk teljesen kihűlni mindaddig, míg megfelelően kenhetővé válik. A mazsolát és a narancshéjat is hozzáadjuk.
A piskótalapot a krémmel egymásra rétegezzük. A középső részbe kerül a kakaós lap. Kívülről is megkenjük a tetejét, és a pirított dióval megszórjuk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
Az öntethez a 4 dl tejet az öntetporral, kézi habverővel sűrű krémmé keverjük. Ezzel tálaljuk a később kockákra szeletelt süteményt.
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 30 x 20 cm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése