2015. március 31., kedd

Jókai bableves csipetkével

Érdekességek:

A leves Jókai Mór (1825-1904) a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki az asztal örömeit sem vetette meg. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, rendkívül ízletesen tudtak készíteni a helybéli vendéglősök.



 Hozzávalók 4 személyre:
200 g tarkabab
600 g füstölt sertéscsülök
150 g petrezselyemgyökér
150 g sárgarépa
100 g füstölt, paprikás kolbász
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma

8-10 szem feketebors
1 ek. olaj
2 ek. finomliszt
1 közepes fej hagyma
1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
2 dl tejföl
borecet vagy citromlé
1/2 hegyes zöldpaprika
A csipetkéhez:
100 g finomliszt

1 tojás


1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.

2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel,  fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Borsónyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.

4.Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése