2018. január 23., kedd

Villám libatöpörtyűs -mustáros pogácsa


Gyorsan elkészül, abszolút keveset pihentetjük, mennyeien foszlós, nem olyan intenzíven töpörtyűs, a tésztáját összeállítani pedig könnyebb nem is lehetne. Ha van dagasztógépünk, akkor meg szinte semmi dolgunk. Benne van minden földi jó, ami kell a házias  pogácsához: vaj, bor, tejföl, jófajta mustár, bors.  Próbáljátok ki, tovább is puha marad.





Hozzávalók:
2,5 dl = 1 bögre
60 dkg  kelt tészta finomliszt (Nagymama lisztje)
negyed bögre langyos tej
1 mokkáskanál kristálycukor
egy kocka (5 dkg) friss élesztő
1/3 bögre fehér bor 
2 tojás
 2 evőkanál tejföl 20%-os
1 evőkanál só
10 dkg darált liba ( kacsa)töpörtyűkrém
10 dkg vaj, (vagy zsír) puha
A tetejére:
 egy tojás sárgája 
Elkészítése:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe,  majd tíz percre félretesszük meleg helyre, hogy felfusson, ezután az összes többi hozzávalóval egyneművé gyúrjuk a dagasztógéppel.
2. Egy puha, lágy tésztát kapunk, melyet lisztezett felületen két centi vastagra nyújtunk, majd meleg helyen 10 percet hagyjuk pihenni.
Előkészítjük a tojássárgáját.
3. A tetejét éles késsel, nem túl mélyen bevagdaljuk rácsosra, majd 5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatót néha mártsuk lisztbe, hogy ne ragadjon.
4. A pogácsákat szilikonnal bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tojássárgájával, majd 180 fokon légkeveréses sütőben  20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk nehogy kiszárítsuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése