2017. április 25., kedd

Tárkonyos csirkeragu leves.

A képen nem nagyon látszik a tárkony a levesben, de az ízében nagyon is érezhető. Mindenféle formában szeretjük a csirkeleveseket, ezért most a karalábé kapott nagyobb hangsúlyt a levesben a zöldfűszerek mellett.Pár darab shitake gombával is meg lett bolondítva, ettől még pikánsabbá vált ez a nagyon kellemes zöldséges csirkeaprólékból készült előétel.


Hozzávalók:

2 csomag csirkeaprólék:
( szárnyak, láb,szív,máj,zuza,farhát,nyak)
só, bors,
petrezselyemzöld,
tárkony frissen szedett
15 dkg borsó
1 db vöröshagyma 
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db karalábé
6 db shitake gomba
1 tk paprikakrém
2 tk maggi ízvarázs
1/2 citrom leve
1 tk mustár
olaj

Elkészítése:

Az aprólékot megmossuk, majd a hagymát felkockázzuk, és olajon pároljuk meg egy 4 literes fazékban. A zöldségeket tisztítás után felkarikázzuk, illetve felkockázzuk, és a zöldeket apróra vágjuk.A hagymára tesszük a paprika krémet, majd a zöldségeket, és rövid ideig pároljuk őket. Sózzuk, borsozzuk, az aprólékokat hozzátesszük, a máj kivételével, majd felengedjük vízzel kb 2 literrel. A levest lassú tűzön főzzük, a borsót is tegyük bele. Az ízesítőket forrás után. A gombát félidőben.A petrezselymet, és tárkonyt úgyszintén, majd a mustárt, és a citromlevet a legvégén. Amikor puha a hús, akkor már a májakat is beleengedjük, azzal 5 percig főzzük még.Forrón tálaljuk.

Harcsafilé Orly-módra.


Orly-módra

A zöldséget, halat vagy jellemzően inkább a húst sörtésztába forgatják és forró olajban kisütik. 
A sörtészta sűrű sós palacsinta tésztára emlékeztet, ám tej helyett sörrel keverik ki.




Hozzávalók 4 személyre.
  • 60 dkg afrikai harcsafilé
  • 1 citrom
  • só, bors
  • tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 dl világos sör
  • olaj a sütéshez
  • paradicsom
  •  1 szívsaláta

Elkészítése:
A halhúst  darabokra  vágjuk, kissé besózzuk és lisztbe forgatjuk, hogy a sörtészta jobban megtapadjon rajtuk. A tojások fehérjét habbá verjük, belekeverjük a tojássárgákat is és fokozatosan kezdjük adagolni és belekeverni a lisztet és a sört felváltva. Sűrű palacsintatészta állagú masszát készítünk, sózzuk, borsozzuk.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a haldarabokat a masszába mártjuk és adagonként  kisütjük. Vigyázzunk, ne használjunk túl forró olajat, nehogy megégjen a bunda.Itatós papírra szedjük.
Petrezselymes burgonyával, szívsalátával citromkarikákkal, paradicsomszeletekkel tálaljuk