2017. február 21., kedd

Cukkinis lecsó kolbásszal.




Hozzávalók:
  • 2 kisebb cukkini
  • 6 tv paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 kk pirospaprika
  • bors
Elkészítése:
Az olajat felhevítjük, és a felkockázott hagymát megpirítjuk rajta. Hozzákeverjük a szeletelt paprikát és paradicsomot. Fűszerezzük, és pároljuk.
A cukkinit vékony csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk. Tovább pároljuk rövid ideig, de ne legyen túlfőzve, legyen kicsit ropogós még. A karikákra vágott kolbászt beledobjuk, és addig főzzük, míg egy kicsit enged a kolbásznak a zsírja, és kész.
Friss kenyérrel jóízű egytálétel.

Sült őzgerinc vajas ceruzababbal.

Vadhúsból a legfinomabb az őz, és annak is a legnemesebb része az őzgerinc.Kedvező áron jutottam hozzá, amit nem lehetett kihagyni. Életem legfinomabb ételét fogyasztottam el, és büszkeséggel tölt el, hogy én magam készítettem.



Íme a recept:



Hozzávalók:


1,5 kg őzgerinc,

20 dkg füstölt szalonna,

 frissen őrölt bors

és 8 szem egész,

3 ág kakukkfű, 

2 tk dijoni mustár,

3 ek olaj,

1 tk borókabogyó,

1-2 dl száraz vörösbor,

5-6 gerezd fokhagyma

60 dkg zöldbab a körethez ( mirelit),a hosszú fajtából

Elkészítése:

Ha a húst egészben csonttal együtt süssük meg, nem feltétlenül fontos lehártyázni. A hús lehártyázása a csont nélküli húsoknál, filéknél fontos, hogy süléskor ne húzza össze a húst.
A puha húsrészeknél őzgerinc filé, karaj filé, bélszín, hátszín, stb. Én nem szoktam pácoláskor bort használni, mert savas és keményíti a húst. De nem olyan nagy probléma. A combnál, lapockánál nyugodtan lehet a pácoláshoz borokat használni. Pácoláskor a húst érdemes akkor dobozba tenni amibe kényelmesen belefér.
Az őzgerincet egészben meg kell mosni, papírszalvétával leszárítani, majd vékony füstölt szalonna csíkokkal a húsos részt megtűzdelni, sóval, borssal, durvára tört borókabogyóval, aprított kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, mustárral ízesíteni, meglocsolni 1 deci olajjal és lefóliázva, hűtőben 1-2 napot pácolni. A csontos húst egy nap többször forgassuk át. Elkészítéskor fektessük a pácolt őzgerincet, egy nagyobb tepsibe, öntsünk alá 1 deci vizet, 1 deci száraz vörösbort és alufóliával lefedve, 180 C-fokos sütőben, pároljuk félpuhára. Végül vegyük le róla a fóliát és a forró sütőben süsük pirosra. kb 3 óra kell neki,mire elkészül.A zöldbabot pároljuk puhára,sózzuk,borsozzuk,és folyékony margarinnal locsoljuk meg.A húst lefejtem a csontról,szeletelem és a zöldbabos körettel kínálom.Adhatunk még párolt rizst is melléje,hogy laktatóbb legyen.A vadhúsban kevés a kalória,de roppant egészséges gazdag ásványokban.

Az éléskamra.


Nem csupán a konyhában akad néhány olyan polc, ahol a létfontosságú alapanyagokat tárolni tudod. Egy kisebb-nagyobb spájz minden háziasszonynak óriási segítség tud lenni.




Ez a kis helyiség is kinézhet nagyszerűen. Sokszor már néhány klassz tároló kosár vagy színes doboz is feldobja, plusz segít rendszerezni és rendben tartani az itt elhelyezett dolgokat. A kosaras rendszer másik előnye, hogy a rendrakás is könnyebben meg, ha csupán a kosarat kell felemelni a takarításkor, nem pedig egyesével a csipp-csupp dolgokat. 




Töltött paprika.

Vannak ételek, amelyeket kis tételben vagy nem  érdemes főzni. Talán mert nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle. A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás.Van ahol csak paradicsomos húsgombócot tálalnak fel. A húst nem töltik paprikába, amit még a lébe sem főznek bele, így nincs ami jellegzetes ízt adna az ételnek.  Ha nincs kedvünk töltögetni, bár ez nem egy nehéz feladat, csupán az nem mindegy hogy melyik szezonban készítjük, mert ilyenkor télen elég borsos ára van  a paprikának, és az íze sem olyan finom,mint a nyárié. A lényeg, hogy ízes lében főzzük ki a gombócokat, és a paradicsom is olasz legyen, mert azok a legfinomabbak. A konzerv olasz paradicsomok valóban édesek, mert a mediterrán éghajlati nap érlelte.





  • 8 db fehérhúsú cecei paprika
  • 60 dkg darált sertés lapocka
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • fűszerpaprika
  • só, bors
  • 2 evőkanál rizs
  • 0.5 liter sürített paradicsom olasz
  • cukor
  • víz
  • metélőhagyma
  • oreganó

Elkészítése:

A darálthúst sóval, borssal, paprikával, tojással reszelt hagymával és a fokhagymával, meg a rizzsel összedolgozzuk, és a megtisztított, kicsumázott paprikákba töltjük. A maradékból a gombócokat fomrálunk és azokat is a lábasba rakjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje.
Ételízesítőt dobunk bele, és ha félig megpuhult, belekeverjük a sürített paradicsomot, cukrozzuk. Megszórjuk a fűszerekkel, és készre főzzük. Főtt petrezselymes burgonyát cikkekre vágva adok mellé.