2017. december 23., szombat

Currys karfiol krémleves

Jó tudni:
Az európai konyhában a curry a 17-18. században jelent meg. Ám már a 12. században, I. Richárd uralkodása idején is jellemző volt az angol úri konyhára a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a koriander, a kardamom és az ánizs használata. S ezekkel a fűszerekkel sokszor – az indiai konyhához hasonlatosan – erős fűszerezésű egytálételeket készítettek.

Egy nagyon egyszerű, ám nagyon ízletes krémlevesről van szó, nem csupán karfiol, hanem több összetevő adja meg jellegzetesen fűszeres ízét. A curry az indiai konyha jellegzetes fűszere,amitől kapja szép sárga színét.A gyömbér pedig pikánssá teszi.




Hozzávalók

 6 adag
  1. 40 dkg kisebb fej karfiol
  2. 1 fej vöröshagyma
  3. 2 gerezd fokhagyma
  4. 3 ek olívaolaj
  5. 1 evőkanál liszt
  6. ízlés szerint só
  7. ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
  8. 20 dkg burgonya
  9. 1 db sárgarépa
  10. 1 kk indiai currypor
  11. 1 mokkáskanál chilipehely, vagy ízlés szerint
  12. 01 dl tejszín
  13. 1 teáskanál őrölt gyömbér
  14. kevés szerecsendió, őrölve
  15. 0,5 db piros húsú paprika, vagy krém
  16. kevés petrezselyem
  17. 2 db húsleves kocka

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra, illetve vékony karikákra aprózzuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra vágjuk.

  2. Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk az indiai curryvel és a chiliporral, élénk tűzön 1 percig pirítjuk.

  3. Felengedjük 7 dl liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockákat, hozzáadjuk a burgonyát és a répát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. A karfiolt külön edényben, 5 dl enyhén sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük, pár szép rózsát félreteszünk belőle.

  4. Szűrőkanállal kiemelünk a levesből 4 ek darabos zöldséget, a félretett karfiolrózsákhoz adjuk, a többit további 20 percig főzzük.

  5. Hozzáadjuk a tejszínt és a karfiolt levével együtt, botmixerrel krémmé pörgetjük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, jól összeforraljuk.

  6. A levest mélytányérokba szedjük, a félretett darabos zöldséggel gazdagítjuk. Fűszeres bruschettával is kínálhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése