2017. november 25., szombat

Csirkeaprólék leves májgombóccal

Ezt a fajta csirkeaprólék levest fiatal koromban mindenféle segítség nélkül kezdtem el főzni. A ragu, és a húsleves között van valahol. Később jöttem rá, nem én találtam fel, csak éppen kreatív voltam, és ráhibáztam erre az ételre. Ma már nagyon sokféleképpen főzöm, hogy ne legyen olyan unalmas, és ízvilágában is többfélét hozzon az asztalunkra. Ez most itt, a nagyon egyszerű csirkeaprólék leves, amit akkor főzök, ha nagyon sok a dolgom, és sietnem kell.




Hozzávalók a leveshez:

2 db csirkeaprólék ( nyak, láb,hát,zuza, szív,szárnyak)
3 ek olaj
2 szál sárgarépa
1 szál fehérzöldség
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 db vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
1-2 szál szárzeller
1 kisebb karalábé
1 tk szójaszósz

Elkészítése a levesnek:

Előkészítés: 

A húsokat hideg vízben megmosom, eltávolítom a nem kívánt részeket . Egy fazékba beleteszem az olajat. Az apróra vágott hagymát megpárolom, majd fűszerpaprikával megszínezem, és felöntöm húsalaplével, vagy vízzel, majd főzöm magas hőfokon. A zöldségeket megpucolom, és megmosom, ízlés szerint lehet darabolni.Mehetnek a levesbe. Jöhetnek a fűszerek, só és szójaszósz. Felteszem megint maximumra a hőfokot, amikor elkezd forrni akkor visszaveszem takarékra. Lassan takarék fokon 1-2 beállításon a kerámia főzőlapon  főzöm, illetve csak éppen pöszörögjön. ( Adán hívják a gyöngyöző levest így).Nekem tetszik. Ebben az állapotban eltölt 35 perccet, ezután a formázott májgombócokat belefőzöm. Petrezselyemmel megszórom 10 perc alatt elkészül, és lehet tálalni. 

A májgombóchoz:

  • 4 db érettebb csirkemáj
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  •  ízlés szerint bors


 Elkészítése a májgombócnak:

  • A hagymát apróra vágjuk, kevés vajon megdinszteljük, majd a végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, néhány másodpercig együtt kevergetjük, majd a tűzről lehúzzuk, és kicsit meghűtjük.
  • A májakat lekaparjuk, tálba öntjük, hozzátesszük a  zsemlemorzsát, a tojást, a hagymás keveréket , petrezselymet vágunk még bele, sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan összedolgozzuk az egészet. Rövid ideig pihentetjük, majd nedves kézzel golyókat formázunk belőle.Így kerül a kevésbé forrásban lévő levesbe. levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése