2017. július 28., péntek

Mákos barackos kocka

Rövid várakozás után újra itt vagyok, sajnos egy kisebb villámcsapás érte a gépünket, és új gépet kellett összerakni.Igyekszem bepótolni az elmaradást, de az időjárás mostanában nem volt  túl kegyes hozzánk. Több elektronikai készülékünk is tönkrement, a biztosításunk remélem fedezi e a költségeink egy részét.
Itt a sárgabarack szezonja! Nagyon nagy szárazság volt az idén júniusban, amikor is jó lett volna a sok csapadék a gyümölcsök növekedéséhez. Sajnos aprókák maradtak a kerti barackjaink, de azért kevesebb ment kárba, mint egy kiadós zivatar idejében. Sikerült 12 üveg lekvárt eltennem, és maradt annyi barackom, hogy süteményt is süthettem a családnak. Nem bizonyult elégnek, így vásároltam is az egyik kertből pár kilónyit, mert nagyon szeretjük a sárgabarack zamatos ízét. Az idei barackok nem elég édesek, ezt szintén a csapadéknak is betudható. 





Hozzávalók:

20 dkg őrölt mák
15 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
3 tojás
75 ml olaj
1 citrom reszelt héja
csipet só
20 dkg sárgabarack felezett

Elkészítése:

A tojásokat a kétféle cukorral, robotgéppel habosra keverjük, ezután hozzáadjuk az olajat, a szárazanyagokat előzetesen összevegyítjük,  a lisztet a sütőporral, citromhéjjal, darált mákkal.
 Ezeket keverjük a tojáshabhoz, és alaposan keverjük el. Egy 24 x 32-es sütőformát vajazzunk, és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a tésztamasszát. A tetejére rakosgatjuk a felezett barackokat. 180 fokos sütőbe tolva 20 perc alatt kész. Megszórjuk porcukorral, és szeleteljük fel kihűlés után kockákra. Omlós nagyon finom süteményt kapunk.