2017. július 15., szombat

Kőnigsbergi húsgombócok kaprimártással.



Nagyon ízletes autentikus étel, már régi recept, de annál finomabb, minél többször készítjük el.





A recept hozzávalói

 50 dkg darálthús
1 db zsemle
1 db vöröshagyma
1 db tojásfehérje
1 teáskanál mustársó 
és bors ízlés szerint
1 db babérlevél
4 db szegfűszeg
db kisebb vöröshagyma
7 dl víz

A szószhoz
:3 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl leszűrt húslé
1 db tojássárgája
1 dl tejszín
evőkanál kapribogyókevés
 só
1 teáskanál citromlé
csipet bors 

Elkészítés

 A zsemlét hideg vízbe beáztatjuk. 1 közepes hagymát megpucolunk és kicsire kockázunk. A darálthúst (vegyes) a jól kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott hagymával, 1 tojásfehérjével, 1 enyhén púpozott teáskanál mustárral, sóval, borssal ízesítjük, majd a masszából nedves kézzel gombócokat formázunk. 1 hagymát megpucolunk és 4 szegfűszeget beleszúrunk. 1 babérlevelet 750 ml vízbe felrakunk, felforraljuk a vizet, majd a gombócokat belerakjuk és puhára főzzük. A levet szűrővel leszűrjük, úgy, hogy 500 ml lé megmaradjon. A szószhoz 30 g vajat vagy margarint megolvasztunk, 30 g lisztet beleteszünk és addig keverjük, amíg enyhe sárgás színt nem kap. Az 500 ml leszűrt lét hozzáöntjük, egy kézi habverővel elkeverjük, figyelve arra, hogy nehogy csomós legyen. A szószt felforraljuk és 5 percig főzzük. 1 tojássárgáját 1 dl tejszínnel elkeverünk, majd a szószhoz adjuk (a szószt nem szabad főznünk), nehogy kicsapódjon a tojás. 1 evőkanál kapribogyót hozzáadunk sóval, borssal, 1 kávéskanál citromlével ízesítjük, a gombócokat a szószba tesszük és 5 percig állni hagyjuk benne. Párolt rizs illik hozzá. Díszítés száras kapribogyóval. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése