2017. május 4., csütörtök

Citromos krémes.

Szenvedély, vagy kiváncsiság, nem tudom talán mindegyik, hogy ennyire rajongok a citrusfélékért. A citrom különösen kedves számomra, hiszen a héját már amióta az eszemet tudom, használom. Mostanában már elővigyázatos vagyok, mert bio, vagy kezeletlent vásárolok belőle. Ami biztosan az illatát is befolyásolja, mert jobban kiérződnek az illóolajok a héjból, ha nincsen kezelve imazil, meg hasonló méreggel.Ezért vigyázzunk is a vásárálásnál a cimkét olvassuk el. Ezt a csodás krémest bármikor elfogyasztom, mert annyira pikáns, és üdítő desszert, hogy jobbat nem is lehetne kitalálni ebben az időszakban.










Hozzávalók 12 szelethez.

Piskóta:

9 tojás
18 dkg cukor
1 csomag sütőpor
22 dkg liszt (Nagyi titka extra finomliszt)

A krémhez:

3 db nagyobb citrom leve
2  dl víz
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás pudingpor
6 dl 35%-os habtejszín
1 habfixáló
1 csomag instant  zselatin
porcukor a szóráshoz

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. Sütőpapírral bélelt sütőlapon 20x30 cm legyen, 3 db vékony lapot kenünk a masszából. 180 fokon 8 perc alatt készre sütjük.
3. A krémhez felforraljuk a citromlét, 1 dl vizet és a cukrot, majd besűrítjük 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, és még langyos állapotban keverjük el benne az instant zselatint, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, amibe a habfixálót is hozzáadjuk, a reszelt citromhéjat.
4. A krémmel 2 rétegben  megkenjük a piskótalapokat, úgy, hogy a felső réteg kicsit vastagabb legyen, mint az alsó.

Jó tanács:

Ne ijedjünk meg, ha kicsit híg a krém, először vékony rétegben kenjük meg az első lapot, és tegyük a másik lapot rá, majd tegyük rá a második lapot, és kenjük vékonyan meg, majd hagyjuk hűtőbe dermedni 10 percet, azután bátran kenjük még meg a maradék krémmel, és igazítsuk el. 
Ezután már könyebb dolgunk lesz, mert kötni fog, csak türelmesen ki kell várni.Porcukorral meghintjük, majd éles késsel kockára vágjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése