2017. április 4., kedd

Frankfurti koszorú matcha teával.


Egy kis húsvéti előzetes, és hogy ne a hagyományos krémmel legyen csak, megbolondítottam némi matchaporral a krémet a tetején.
Igazi frankfurti cukrászspecialitás a marcipánbólmandulából, rózsavízből és porcukorból összegyúrt és apró kúpokká formált, Bethmännchennek nevezett sütemény. A frankfurtiak szerint ez az ínyencség egy párizsi cukrász, Jean Jacques Gautenier konyhájából került ki, aki munkaadóját, Simon Moritz von Bethmann bankárt akarta elkápráztatni alkotásával. A hagyomány szerint tálaláskor egy tálra néggyel osztható darabszámú sütemény kerülhet, mivel Bethmann úrnak négy fia volt.A cukrászok keze alól kerül ki az ún. keménysütemény, a Haddekuche és a frankfurti koszorú néven ismert tortakülönlegesség.




 Hozzávalók:

10 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
3 db tojás
15 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 ek vanília aroma
1 citrom reszelt héja

A krémhez:

25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
1 mk matcha zöld teapor
pirított mogyoró aprítva az oldalára diszítésnek.
gyümölcszselé 10 dkg 

Elkészítése:


A tésztához a vajat keverőgéppel simára keverjük. A cukrot, a van. cukrot, az aromát, a sót hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sima, egyenletes masszát kapunk. A tojásokat belekeverjük. A lisztet, étkezési keményítőt és a sütőport elvegyítjük, átszitáljuk, és apránként a középső fokozaton belekeverjük. A tésztát kikent, (22 cm átmérőjű) koszorúformába töltjük, és a formát a sütő rácsára helyezzük. Alsó-felső kb. 180 fok, légkeverés 160 fok. A koszorút 10 percig a formában pihentetjük, majd süteményrácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. Ramás krémhez a pudingporból, a cukorból és a tejből pudingot készítünk a tasakon lévő leírás szerint, fóliával lefedjük, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, és a pudingot evőkanalanként belekeverjük, (ügyeljünk arra, hogy se a puding, se a vaj ne legyen túl hideg, nehogy a massza megdermedjen). A koszorút vízszintesen kétszer elvágjuk. Az alsó és középső lapot a dzsemmel megkenjük. A vajas krém 1/3-át az alsó rétegre rákenjük, a középső karikával lefedjük, gyengén rányomjuk, és a fennmaradt krém felével bevonjuk. 2-3 evőkanál krémet a díszítéshez félreteszünk, ebbe keverjük az 1 kk matcha teaport, és közepes csillagcsővű nyomózsákba töltjük. A szóráshoz a  pörkölt mogyorót spaklival a koszorúra szórjuk, és a nyomózsákba tett krémmel díszítjük.


Frankfurti konyha



Frankfurti virsli pereccel

Frankfurti bonbon, a Bethmännchen

Frankfurti rombusz alakú mézeskalács, keménysütemény, a Haddekuche
Frankfurt nagyvárosként jelentős kulturális kisugárzással bír a konyhaművészetek terén is. A város környékének tradicionális termékeiből (mérsékelt égövi gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, disznó- és marhahús) készülnek a frankfurti asztalok legjellemzőbb fogásai.
Egyik jellemző húskészítmény a frankfurter, amelyet egy Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én. Kétféle húsból, marha és disznóhúsból egy masszát kevert össze. A kétféle darálthúsból készített masszához aztán sót, füszereket kevert és meghatározott mennyiségű vizet adott. Az így megalkotott krémes jellegű pasztát kézi töltövel juhbélbe töltötte, majd enyhén megfüstölte.[16] Ezután a Majna partjáról indult világhódító útjára a báránybélbe töltött, előzőleg megfőzött és pépesített húsrudacska, amelyet a magyar nyelv virsli (würstchen), amit Észak-Amerikában, de még Bécsben is, gyakran csak frankfurter néven ismer.[17] A helyi eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják és főzés helyett csak melegítést igényel. A Kárpát-medencében frankfurti leves néven ismert a szeletelt virslivel dúsított káposztaleves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése