2017. április 4., kedd

Fodros kel leves


Portugál, Spanyol, vagy inkább Olasz. Kitudja, már annyira Minestrone leves, csak másképpen. Kicsit innen, kicsit onnan van ellopva, végül egy olyan tartalmasan ízletes zöldséglevest kapunk, ami ilyenkor tavasszal aktuális lehet.



Hozzávalók:


1 nagy hagyma
25 dkg fodros kel levél
3 közepes burgonya
4 közepes sárgarépa
1 babkonzerv
1 tk só
1-2 levél bazsalikom
1 nagy gerezd fokhagyma
1 l csirkealaplé
2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj

Elkészítése:

Először is előkészítem az alapanyagokat: megtisztítom a zöldségeket, majd felvágom őket: a hagymát és fokhagymát apróra, a burgonyát kockákra, a sárgarépát vékony szeletekre. A kemény száruktól megfosztott fodros kel leveleket, amit ugyan készen kapható, de mégis tisztítani kell.
Ezután az aprított hagymát üvegesre párolom, majd a sárgarépát és a burgonyát is hozzáadva egy kis vízzel fedő alatt az egészet még 10 percig főzöm, és időnként kavargatom, nehogy odakapjon. Időközben megfonnyasztom kissé a fodros kelt: egy nagy serpenyőben kb. 2 dl vizet alá töltve fedő alatt 5-7 percet párolom, míg majdnem teljesen megpuhul. A többi zöldséget 10 perc főzés után feltöltöm a húslével, és további 15 percig főzöm, majd hozzáadom a fodrost kelt, a fokhagymát és a vörös babot, és az egészet még öt percig főzöm.Megszórom vágott bazsalikommal, és kevés őrölt borsot szórok bele. Recept szerint frissen reszelt parmezánnal/ pecorinóval ízesítve nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése