2017. március 9., csütörtök

Csirke tempura szezámos-mézes mázban


A tempura készítése

A tempurához használt palacsintatészta általában csak vízből, sóból és lisztből áll. A titok abban rejlik, hogy ha egészen hideg, jégkockadarabokkal lehűtött vizet adsz a sóval elkevert liszthez, akkor a sütés után a kéreg finom ropogós lesz. A tésztához a vízen és liszten kívül ízlés szerint lehet még adni tojást, sütőport, olajat vagy fűszereket.
A tempura egy japán étel.
Kisütni szezámolajban kellene, de én pálmaolajat használtam. A tempurálást az olajba mártott bundás húst húzogatni kell a zsiradék tetején, hogy szálkákat kapjunk, majd összeszedjük a tetején keletkezett tojásos szálkákat a bundára vissza, majd így sütjük ropogósra tovább. Ami az olajban marad, azt szedjük ki szűrőlapáttal. Nagyon finom csemege,én bizony mind felfaltam, mert imádom ezt a ropogós ízt.




Hozzávalók.
 a húshoz:

40 dkg csirkemell filé
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl jeges víz
1 db tojás
7 dkg búzaliszt
1 -2 csipet só
1 mokkáskanál sütőpor

A mázhoz:
1 evőkanál szezámmag
3 evőkanál balzsamecet
5 evőkanál méz
1 evőkanál chiliszósz
1 tk citromlé (lime)
só ízlés szerint


Elkészítése:


Egy tálba mérjük ki a keményítőt, öntsük hozzá a jég hideg vizet és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a tojást.Majd a sütőporos liszttel és a sóval is keverjük csomómentesre. A csirkemelleket jól mossuk meg, és vágjuk vastag csíkokra. Egyenként mártogassuk meg a tempurában, és kissé húzogassuk a forró zsiradék felett, majd szedjük össze a tempura csíkokat, és úgy süssük tovább a húst.Ne tegyünk többet a serpenyőbe a húsból, hogy ne érjenek össze. A tempura nem lesz olyan aranysárga, mint a hagyományos . Itatósra szedjük ki az átsült csirkemell csíkokat.
A szezámmagot pirítsuk meg , de nem szükséges. A mézet, balzsamecetet, zöld citrom levét, sót, chiliszószt, sót, szezámmagot keverjük jól össze, majd a kisült húsra öntsük rá. Azonnal fogyasszuk,mert így a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése