2016. december 11., vasárnap

Aszaltszilvás mákosbejgli és Pozsonyi kifli.


Így készülődöm az ünnepekre, ez csak egy kis ízelítő, a receptek megtalálhatóak a blogon.
Mindenkinek van egy jó receptje, és ez nagyon felizgatja az ember lelkét, mert kutatom minden idők legjobb bejgliét. Az ideit is megtaláltam Farkas Vilmos videójában. Cukrász üzemben dolgoztam 2,5 évig, és nagyon sokat tanultam ott a pozsonyi kiflik, és bejglik készítéséről. Az ízek viszont jobban izgattak. A gesztenyés nemigazán ízlett, de azt még nem sütöttem. Az idei bejlim viszont már a fejemben eldőlt, és hamarosan megérkezik az is a blogra.















Túrós gyümölcsös kuglóf.




Rém egyszerű kuglóf, néhány perc alatt összeállítható.





Hozzávalók:

25 dkgliszt
1cs sütőpor
15 dkg rama margarin
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
20 dkg túró
csipet só
 10 dkg darabolt  aszalt gyümölcsök
1 ek vanília aroma

Elkészítése:

A margarint a cukorral kikeverjük ,egyenként hozzáadjuk a tojásokat.  A citrom héját, a túrót,  és végül a sütőporral elkevert lisztet, és aszalt gyümölcsöket. A kuglóf formát margarinnal kikent morzsával meghintjük, Beletöltjük a masszát, és eligazítjuk.
Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb 1órát sütjük. Porcukorral vagy cukormázzal leöntjük hűlés után.


Zuccotto.


Ennek a tortának az eredete Olaszországból származik, speciális tálban készítik, aminek tök-formája van. A „zuccotto” tulajdonképpen „tököcskét” jelent. 


Firenzei krémtorta (Zuccotto) 


Hozzávalók: 


14 dkg étcsokoládé
4 és fél dl tejszín
4 kávéskanál kávéaroma
6 evőkanál mandulalikőr
15 dkg porcukor
6 dkg vaj
2 evőkanál mandula
1 db piskóta
Egy tálat kibélelünk fóliával. A kb. 23x12 cm-es piskótalapot 1 cm vastag szeletekre, ezeket pedig átlósan kettévágjuk, hogy háromszögeket kapjunk.

 Elkészítés:


 Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal.Nagyméretű üvegtálat használjunk, Ettől lesz szép, és tök formája, a tortának.A háromszögeket meglocsoljuk 3 evőkanál mandulalikőrrel, majd kibéleljük velel a tálat.A maradékot félretesszük.
 Gőz fölött, darabokra tördelve, felolvasztunk 10 dkg csokoládét, a többit durvára reszeljük. A lágy vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a többi likőrt, majd simára dolgozzuk. A tejszínből 3 decilitert kemény habbá verünk, ízesítjük a kávéaroma felével, és a reszelt csokival. Ezt a tejszínes krémet ráöntjük a piskótára, egy gumilapáttal szépen körben, egyenletesen eligazítjuk úgy a tészta felületén, hogy középen egy gödör maradjon. A gödörbe a csokis krém kerül. A maradék piskóta-háromszögekkel befedjük a tetejét. A tálat fedjük be tálcával, tegyünk rá egy nehezéket, és rakjuk a hűtőbe pár órára. A mandulaszeleteket egy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk aranybarnára, állandó keveréssel, s hűtsük ki. A megmaradt tejszínt a többi kávéaromával lágy habbá verjük. A süteményt tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát róla, bevonjuk a kávés tejszínhabbal. A krémet nem simítjuk el, inkább durvább, egyenetlen felülete legyen. Tetejét megszórjuk a mandulával. 



Gesztenyefőzés.

Itt szeretném megmutatni, hogy kell a gesztenyét megfőzni ha bármilyen ételhez, vagy desszerthez kellene a tisztított csupasz kis belsőrésze a velő. Gyerekkoromban édesanyámmal rengeteg gesztenyét főztünk, és készítettünk belőle gesztenyepürét. Azok kevesek közé tartozom, akik rengeteg mennyiséget fogysztottak gesztenyemasszát, ugyanis  a boltokban kilóra árulták a 60-as években  és én azon éltem, szinte minden zsebpénzem arra ment el. Sajnos manapság pénzért jutok hozzá, és bizony nem olcsó. Most az idén is vettem, és ebből fognak finomságok karácsonyra készülni. Először is én nem hallgatok senkire, mert a tapasztalatomat szeretném átadni most itt. A gesztenyét mossuk meg, és tegyük hideg vízbe. Ha feljön valamelyik a víz felszínére, az bizony vagy kukacos, vagy rossz.Dobjuk ki.Áztassuk 1/2 órát, majd egy nagy lábasban annyi vizet öntsünk rá, ami teljesen ellepi. 20 percig kell főzni. A tetejüket azonban ne felejtsük keresztbe metszeni.Ha így szétnyílnak mint a képen, akkor leszűrjük a levét, és még melegen tisztítsuk meg a belső barna héjától, mert így könnyebben válik el a külső vastag buroktól. Néha túl főzöm, de ettől sem kell megijedni, hiszen ha püré lesz belőle, akkor könnyebb dolgunk lesz a paszírozással. Burgonyanyomón  szoktam átnyomni, és ízesítem cukorsziruppal, meg rummal.1 napig hagyom érni az ízeket, és már kész is van a fogyasztásra.




Pizzavirág.



 A formája miatt tetszett meg ez a tésztaféleség, és mivel annyira nem vagyok kelt tészta kedvelő, mégis valami ok, amiből kifolyólag nem tudok szabadulni attól, hogy kipróbáljam magamat, mire vagyok képes. Az íze tökéletes lett, de még van mit alakítani  a formáján.Olaszból hozott lisztből könnyen elkészült a tészta, nagyon finom könnyű, puha, és ízletes.Idehaza a ""Nagyi titka,, pizzaliszt a legalkalmasabb a pizzatésztához, érdemes kipróbálni!










Hozzávalók a tésztához:

30 dkg pizzaliszt
2 ek olívaolaj
csipet só
2 dl langyos víz
4 dkg élesztő

A töltelékhez:
1 db kápia paprika
2 db vöröshagyma
15 dkg főtt karajszeletek
1 db bivalymozzarella
kevés oregáno, és olívaspray
só,1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A tésztát robotgéppel kidolgozzuk a hozzávalókból, majd hűtőbe tesszük 1 éjszakára.
Másnap kinyújtjuk, majd ujjunkkal kifelé nyomogatjuk a széléig a tésztát.Kör alakúra igazítjuk.
A töltelékhez valókat előre elkészítjük. A szeletelt vöröshagymát karamellizáljuk az olívaolajon. A sonkát csíkokra vágjuk, és átsütjük kevés vajon.A kápia paprikát csíkokra vágjuk, és szintén elősütjük.A mozzarelláról a levét leöntjük, és felszeleteljük.A tészta közepét 8 részre elosztva bevágjuk.A szélénél elkezdjük a tölteléket rakni. Előtte azonban fújjuk meg olívaolajjal,vagy kenjük meg ecsettel. Először a hagyma, majd a sonka, és paprika, majd a mozzarella keresztben elosztva kerül rá, és megszórjuk oregánóval.A csillagformájú bemetszésnél elkezdjük a tésztát ráhajtani a szélére, és kicsit összenyomva rögzítsük.Így megyünk körbe.A legjobb, ha már a szilikonnal bélelt sütőlemezen csináljuk ezt, mert különben nehéz átemelni a kész pizzavirágot.Én így jártam.Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőbe 210 fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük.Szeletelve tálaljuk.


Burgonyás pogácsa.

A minap tört burgonyát készítettem köretnek, és megmaradt belőle kb 50 dekányi. Ebből aztán kigondoltam hogy pogácsát sütök. Természetesen valami jófajta levest is készítek hozzá, mert ahhoz jobban csúszik. Jó magyar szokás, hogy pogi mellé kiadós húsos leves való. Mindet persze nem ettük meg, mert kettőnknek ez a mennyiség rengeteg, így mélyhűtőbe tettem.






Hozzávalók a tésztához:

50 dkg főtt, és áttört burgonya
4 dkg só
40 dkg vaj
70 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A dagasztógép táljába teszem a darabolt vajat, és az áttört főtt burgonyát. Megszórom sóval, és a géppel pár percig keverem. Ezután a tojássárgákat, és az élesztőt is hozzáadom. Jól összekeverem, majd legvégül a lisztet adom hozzá, és könnyű sima tésztává dagasztom. Nagyon egyszerű géppel dolgozni, akinek van, használja ki, mert igazán jó tésztát tudunk vele készíteni anélkül, hogy kifárasztanánk a karunkat.A tésztát kézzel még kiformázom, és 1 napra a hűtőbe teszem egy fóliába csomagolva.Akinek sürgős, az 1 órát pihentesse hűtőben.
Másnap kinyújtom téglalap alakúra, és egyszeri hajtást csinálok, majd újra kinyújtom, és 2,5 cm-es vastagságúra. Késsel egyenes vonalban bevágom, majd közepes pogácsa szaggatóval kiszúrom, és egymás mellett hagyom őket, hogy könnyebben letudjam kenni tojással a felületét. (A maradék tésztát újra gyúrom, és pihentetem, majd ameddig tart a tészta addig készítek még belőle pogácsákat.) Szilikonnal bélelt sütőtepsibe helyezem, és 210 fokos sütőbe tesszük 1/2 óra kelesztés után.Addig sütjük, míg át nem sül a tészta.Sütőtől függ,nekem 20 perc kellett légkeverésesben.