2016. november 25., péntek

Londoni aprósüti.



Nagymamám 1928-as receptkönyvéből való,de hogy ne legyen olyan régimódi átalakítottam a formáját.Gondolom nem kell bemutatni, hiszen sokak kedvence. A mi családtagjaink nem túl dió pártiak, azért ezt az egy sütikét bátran elcsipegetik anélkül, hogy megszólnák.Sőt! Inkább még dicsérik. Ez ugyanis kétszintes apróság!Pihe-puha finomság ami több napig eláll!


Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj, vagy margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 2 nagy tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 citrom lereszelt héja

A töltelékhez

  • 3 tojásfehérje
  • 2 dl  baracklekvár
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg darált dió


Előkészítés

25 x 35-ös sütőtepsi. Zsírpapír.

A linzerhez valókat géppel kidolgozom, és 1/2 órát hűtőbe teszem. Azután a tésztát 2-3 mm-re kinyújtjuk, és megkenem a lekvárral. A tojásfehérjét kemény habbá verem, a cukorral, belekeverem a diót, és a tésztára kenem egyenletesen. Közepes hőmérsékleten kell sütni 160 fokon, 25 -30 perc. Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval kiszúrom, és egymásra teszek egyet- egyet, megkenve egy pici lekvárral, hogy tapadjanak egymáshoz.


A hagyományos formájú Londoni szelet. Aki ragaszkodik hozzá,mert ez éppen olyan finom, mint a másik.Hosszúkás, vagy négyzetes, teljesen mindegy,a végeredmény a fontos mindig.



Padlizsánkrémleves parmezán chipsszel.





Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 db piroshúsú paprika
1 db burgonya
só,bors
petrezselyemzöld vágott
2 ek olívaolaj
1 liter húsleves alaplé
1,5 dl tejszín
1 tk étkezési keményítő,víz

Elkészítése:

1. A padlizsánt  kockára vágjuk, besózzuk, majd hagyjuk 1/2 órát a sóban.

2. A padlizsánkockákat  leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet. Egy fazékban olajat hevítünk.

3. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a padlizsánhúst, a felaprított zöldségeket, majd felöntjük a húslevessel és puhára főzzük. 

4. Botmixerrel krémmé zúzzuk, hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és további 2 percig forraljuk. A sajt chipsszel kínáljuk, petrezselyemmel megszórjuk.

5. A parmezánt lereszeljük, és zsírpapírral blelt sütőlemezre halmokat rakunk egymástól távolabbra.200 fokos sütőbe 1-2 perc alatt aranysárgára sütjük. ha kihűlt leszedjük, és külön tálkába kínáljuk a levesünkhöz.