2016. november 16., szerda

Mákos-almás pite.


A hagyományos mákos piték után jöjjön egy olyan szaftos töltelékű, amitől a mák is életre kel. Az alma megpárolva barna cukorral, és a mákkal együtt, kevés fűszer, és édes morzsa keveréke, és kész a finom töltelék.A szájban elomló tészta csak a ráadás,nem lehet megunni!






Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
  Töltelék.
20 dkg mák darálva
3 db édes alma 
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a dagasztógéppel, majd 1 órára a hűtőbe tesszük, vagy egy nappal előtte készítsük el, és tegyük hűtőbe.A töltelékhez való almát reszeljük le, és kevés citromlével locsoljuk meg. hagyjuk pár percet állni, majd csavarjuk ki a levétől, és a mákhoz adjuk hozzá. A cukorral tegyük egy lábasba, és pároljuk össze. kevés édes morzsát adjunk hozzá, és pár percig pároljuk állandóan kevergetve, nehogy lesüljön. Hagyjuk kihűlni, és a tésztát nyújtsuk ki két lapba.Az egyikkel egy sütőtepsit béleljünk ki, majd szurkáljuk meg villával. A kihűlt tölteléket egyenletesen oszlassuk el a felületén, és kenőkéssel igazítsuk simára. Erre kerül a másik lap, és a tetejét is szurkáljuk meg. Rovátkázzuk be a tetejét, és süssük ki 180 fokon 15-20 perc alatt.vaníliás porcukorral szórjuk meg, és vágjuk négyzetekre.

Rumos almás-diós rácsos.


Ennek a süteménynek annyira piha a tésztája, hogy majd elolvad a szájunkban.Az illata pedig a rumtól csalogató.Akár ünnepekre is elkészíthetjük, mert nem vallunk szégyent vele.Minden egyes pitét, lepényt örömmel készítek, mert nincs egyforma ízű, és zamatú süti!A fotók nem lettek túl jók, mert este fotóztam, de azért remélem jól látszik.





Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg vaj
15 dkg porcukor
45 dkg süteményliszt
2 tojássárgája
1 ek joghurt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
0,25 dl rum

A töltelékhez:
10 dkg darált dió
5 dkg barnacukor
50 dkg reszelt alma kifacsarva
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj-szegfűszeg-csillagánizs
rum egy kevés, és vanília aroma

  Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból egy robotgéppel sima tésztát gyúrunk, majd 1 napra a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a kifacsart almareszeléket a cukorral feltesszük a tűzhelyre, és pároljuk.Fűszerezzük, és a diót hozzákeverjük. Pár percig kavargatjuk, míg az alma megpuhul.Ezután hagyjuk kihűlni.
A tésztát másnap elővesszük, és 3/4 részéből kinyújtjuk a közepes méretű tepsire való tésztát.Megböködjük villával, majd az diós-almás masszát rákenjük egyenletesen. A maradék tésztát elosszuk,és rácsokat sodrunk a tetejére.200 fokos légkeveréses sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük 185 fokon. Vaníliás porcukorral megszórjuk, és szeleteljük négyzetekre.



Birsalmás csirke.


A birsalma fenséges fanyarságával és pektintartalmával megkülönböztetett rangot vívott ki a gyümölcsök között. Most egy remek gyorsan elkészíthető ételt mutatok be,ami remélem mindenkinek elnyeri a tetszését. legalábbis azokét akik a birsalmát nem vetik el.Az őszi hónapokban, és átnyúlik a télibe is azoknak a napoknak száma, amikor még a kamránkban rejtőzik ebből a fenséges illatú gyümölcsből, és remekbe szabott desszerteket, és ételeket lehet kreálni. Részemről nagyon elfogult vagyok, mert nem csak a kompótot imádom, de mindent amibe belekerül.  Íme a recept:




Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé kb 40 dkg
2 db birsalma
só,
5 dkg  aszalt vörös áfonya
narancshéj, 5+ 5 dkg barna nádcukor
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
párolt rizs
alufólia egy darab.


Elkészítése:

1.
A csirkemellfilét kisebb  vékonyabb darabokra vágjuk, és vajon puhára pároljuk fóliával letakarva egy serpenyőben.
 2.
Sózzuk, borsozzuk, majd melegen tartjuk.
3.
A cukrot aranysárgára olvasztjuk, hozzátesszük a metélt narancshéjat, áthevítjük, és fehérborral kiforraljuk.
4.
Így remek ízesítőt kapunk a csirkénkhez.
5.
A birset meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a másik adag cukorral feltesszük kevés vízzel főni. Kevés citromlével meglehet locsolni, hogy ne barnuljon meg. Az áfonyát beáztatjuk, és ezután tesszük a birsalmához. Együtt főzzük de nem szétfőzzük, csak puhítjuk.
6.
Ezután a narancsos szirupot is hozzá keverjük. Étkezési keményítőt a tejszínnel kikeverjük vízzel csomómentesre, és a már felpuhult ételt ezzel sűrítjük.
7.
A húst hozzáadjuk, de ne keverjük össze.Ügyeljünk arra, hogy a birs ropogós-puha maradjon. Párolt rizzsel tálaljuk. Az étel illatával és ízével édenkerti hangulatot tudunk teremteni.




Ördögszekér laskagombagulyás.



 Piacnéző túrámon ördögszekér gombát vásároltam, hogy eltudjam készíteni ezt a nemigazán hagyományos, de éppen olyan ízletes karakteres leves, mint a húsos rokona. A változatos étrendhez tartozik az is, mennyire figyelünk arra mit, mikor ,melyik szezonban főzünk. Ez most az őszi-téli ajánlóm.Bográcsban is elkészíthetik a bátrabbak ebben a hidegben is.





Hozzávalók:

25 dkg ördögszekér laskagomba ( Lidl)
2 db vöröshagyma

10 dkg füstölt húsos szalonna
5 ek olaj
4 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt kömény, és feketebors és
majoranna 
1-2 tk jóféle pirospaprika
1-1 tévépaprika,paradicsom
3 db sárgarépa
2 db fehérzöldség, és zöldje
5 db közepes burgonya
1 liter húsalaplé

Elkészítése:

Az ördögszekér gombát hosszú csíkokra vágjuk.
A szalonnát vékony csíkokra.A hagymát apró kockára vágjuk.
A szalonna zsírját az olajat hozzáadva egy fazékban erős tűz fölött kiolvasztjuk, majd a hagymát megfonnyasztjuk benne.A gombát belerakjuk, megsózzuk. Pépesre elkapart fokhagymával, a köménnyel, borssal, a majorannával és a pirospaprikával fűszerezzük. Éppen csak összekeverjük, majd azonnal ráöntjük a húsalap levet, és vizet öntünk hozzá, nehogy megégjen a paprika.Gulyáskrémet is tehetünk bele egy keveset,nehogy elsózzuk vele.A kis kockára vágott paprikát, és paradicsomot hozzáadjuk, és lefedve  főzzük.Néha megkevergetjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, és a puha gombához adjuk. A burgonyát is felkockázzuk, és utána adjuk a leveshez.Galuskát   ( 1 tojásból, lisztből, sóból ) szaggassunk a levesbe, mielőtt elkészülne, és forrón tálaljuk.Petrezselyemzölddel jól megszórjuk.




Tésasszony diós lepénye.




A diós lepény egy mutatós, de elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé el lett hanyagolva, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb változata.15 éve annak már, hogy felfedeztem mennyire finomak a diós sütik, és azóta összegyűjtöttem néhányat az elmúlt évek receptjeiből. Nagyanyáink jól tudták milyen is az igazi házi sütemény. Ebből hoztam ezt a nagyon finom kis sütikét.






Hozzávalók:

45 dkg süteményliszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 db biocitrom reszelt héja,
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:

7 db tojás
20 dkg darált dió
5 dkg liszt
14 dkg barna nádcukor
1 kk őrölt fahéj

Diszítés:
csokilevél, és kandírozott cseresznye.


Elkészítése:

Először is egy gyors linzert készítünk,majd hűtőbe tesszük 1 órára.
Kivesszük a hűtőből, és 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.magasabb szélű tepsibe helyezünk.Villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben flig megsütjük. Kihűlés után kerül rá a diótöltelék vagy massza.
A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 1/3-ával a sárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét flkemény habbá verjük, majd a cukor 2/3-ával egy kemény habot készítünk.
Így mindent előkészítettünk.A tojássárgájához lazán hozzáadjuk a tojáshabot, majd a diót, úgy mintha egy piskótát készítenénk. Valójában egy olyan diófelvertet készítettünk, amiben minimális a liszt. Ezt a masszát a félig sült linzerlapra terítjük, és kenjük el egyenletesen.180 fokos sütőben sütjük meg.
Míg sül, olvasztott csokoládéból leveleket készítünk. A legegyszerűbb módja, ha szilikonból készült bonbonos formát veszünk ehhez, de leveleket is bekenhetünk a csokival, és ha megköt, csak leválasztjuk róla a csokit. Kihűlés után felvágjuk a lepényt, és diszítjük cukrozott cseresznyével, és a csokoládé levelekkel.

Áfonyás tortácska.


Ez a nagyon impozáns tortácska már régebben készült, de annyira szeretjük, hogy elkészítem többször is. Az áfonya most már nem tartozik az olcsó gyümölcsökhöz, ezért talán mirelitből is elkészíthetjük, úgy kiadósabb. Nagyon fontos télen a C vitamin, ezért ne sajnáljunk magunktól ennyi kényeztetést. A vasárnapi ebédünk után ajánlom desszertként, mert akár ünnepélyessé is tehetjük a napi menü zárójaként.




Hozzávalók:
Tészta:
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 ek liszt liszt
  • 1 tk sütőpor
Töltelék:
  • 25 dkg kék áfonya
  • 25 dkg mascarpone
  • 1-2 ek citromlé
  • 2 ek cukor
  • csipet őrölt csillagánizs
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 0,5 citrom héja reszelve
  • 1 ek étkezési zselatin
Elkészítése:
A tojásokat a cukrokkal és a sóval kb 10 perc alatt keményre felverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a tojásos masszába öntjük és nagy, széles mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
Kivajazunk és lisztezünk 3-4 db, 8-9 cm átmérőjű tortlett formát, majd mindegyiket kb 3/4-ig töltjük a masszával. 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük, majd a formából kiborítva kihűtjük.
Az áfonyát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és a citrom héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a zselatint és addig melegítjük kis lángon, amíg felolvad. Ha kihűlt egy keveset kiveszünk belőle, majd a maradékhoz hozzáadjuk a mascarponét és alaposan elkeverjük.
A tortácskákat megtöltjük a krémmel, majd a maradék áfonyás öntettel díszítjük.