2016. augusztus 4., csütörtök

Amerikai palacsinta ötfűszeres meggyraguval.


Az első amerikai palacsinta amit készítettem.Valahogy mindig viszolyogtam a vastag palacsintáktól,de ahogy elkészült és megkóstoltam,egyből eloszlatta kételyeimet.A sütőpornak sörnek köszönhetően,nagyon könnyű a tésztája.A meggyragu az én ötletem,tökéletesen passzol hozzá.





Hozzávalók:

30 dkg süteményliszt
5 dkg olvasztott vaj
3 db tojás
csipet só
fél csomag sütőpor
1 dl sör
3 dl tej
1 ek porcukor
1 tk vaníliaaroma
A meggyraguhoz:

30 dkg meggy kimagozva
5 ek barna nádcukor
1 citrom reszelt héja, és leve
5 fűszer: őrölve : fahéj,szegfűszeg,csillagánizs,kardamom mag,vanília
1 tk étkezési keményítő
1 ek víz



Elkészítés:
Sűrű homogén masszát készítünk a hozzávalókból.
30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután 1 ek kanál olajat serpenyőben felforrósítunk,majd nem túl nagy méretű palacsintákat sütünk.
Amikor elkészülünk egymásra rakjuk,és kedvenc öntetünkkel kínáljuk.
Ebben az esetben meggyraguval.
A meggyraguhoz a hozzávalókból sűrű ragut főzünk 10 perc alatt, egy kisebb lábasban, majd kihűtve kínáljuk a palacsintákhoz.




Mediterrán húsgombócok csavart makarónival.



Olaszországból hazatérve nagyon átitatott a mediterrán konyha ízeinek világa. igazából nem is volt nagyon időnk kóstolgatni a specialitásokat, mivel nagyon sűrű programot kellett 6 nap alatt megtenni. Azért átéltem egy keveset a Déliek ízvilágából, de a Hotelek szakácsai valahogy nem  azokat az ízeket hozták ki a tányéron, amit én elképzeltem. Így kénytelen vagyok magamnak elképzelni, és elkészíteni, mediterrán ételeket. A hazai mindíg jobb. A tészták azomban nagyon  elvarázsoltak. Nápoly csodás város, és rengeteg tésztát láttam a sikátorok színes kis boltjaik ajtajain felakasztgatva.Immáron nálunk is sokfélét árulnak eredeti kézi gyártmányú olasz tésztákat, és vettem is csavart makarónit.Olyan jól néz ki, és ebből született meg a receptem is.






Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg sertés vagy bárány darálthús
1 db tojás
só, és bors ízlés szerint
1 ek vágott bazsalikom levél
1 db vöröshagyma
1 kk friss vadmajoranna (oregano)
1 citrom reszelt héja

A szószhoz:

2 dl száraz fehérbor
1 ek liszt
5 dkg száras kapribogyó
1 tk mézes mustár
1 ek vágott petrezselyemzöld

A körethez:

40 dkg csavart makaróni olasz tészta kifőzve, és vajon átforgatva

Elkészítése:

A darált húshoz adjuk a fűszereket, reszelt hagymát és jól összedolgozzuk a tojással.
A lisztbe forgatjuk, és felforrósított vajon átsütjük a gombócokat. A fehérborral felöntjük, és a citrommal, meg a mustárral ízesítjük. lefedve hagyjuk puhára főzni. Közben pótoljuk a levét kevés vízzel, ha elfőné. 30 perc után a kapribogyót hozzáadjuk, majd forrón tálaljuk a csavart makarónival. Megszórjuk a tetejét frissen vágott petrezselyemmel.