2016. június 18., szombat

Tejberizs fagylalt 3 féle ízesítéssel.


Az alap receptet írtam le, de bármilyen lekvárt, és diszítőt használhatunk ehhez a nyári melegben készült csábító finomsághoz. Elég rövid időre jégre tenni, és már fogyasztható is.Vaníliás csokipárnákkal, natúr pisztáciával, áfonyalekvárral, csokipasztillával, eperdzsemmel lehet sokféle ízesítéssel kínálni.


Hozzávalók:
  • 20 dkg rizs
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromaroma
A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl  (habtejszín)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál házi baracklekvár




Elkészítése:
A rizst kevés sós, forró vízzel leöntve előfőzzük 20 percet, majd leszűrjük és a tejjel és az ízesítőkkel puhára főzzük.
Ezután kihűtjük és a mascarponéval összekeverjük, majd a tejszínt a cukorral habbá verjük és lazán belekeverjük.
Végül dobozokba adagoljuk, baracklekvárral leöntjük a tejszínes rizst és lefagyasztjuk

K+K zöldfűszeres leves.



A karfiol, és karalábé párosításával készült sok zöldfűszerrel, és tejföllel ez az ízletes, és nagyon egészséges leves. Vajgaluskával gazdagítva. Diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.Mi nagyon szeretjük, és sokszor készítek a családnak.




Hozzávalók a leveshez:

1 db karalábé
1 kisebb karfiol rózsáira szedve
1 csokor vágott petrezselyem
1 dl tejföl
1 ek liszt
3 ek liszt
5 dl zöldségalaplé
1/2 mk őrölt bors, és só
1 mk cukor

A galuskához:
4 ek liszt
1 kiskanál vaj
1 db tojás 
csipet só

Elkészítése:

A karalábét vékonyan meghámozzuk, 1 centi vastag hasábokra  vágjuk, majd  felkockázzuk. A karfiolt megmossuk, és lecsepegtetjük a vizet róla. Olajat megforrósítunk egy fazékban, és rádobjuk a karalábé darabokat. lefedve közepes lángon roppanósra pároljuk, majd a karfiolt is hozzáadva tovább pároljuk 5 percig. A liszttel megszórjuk,  a 0,5 l alaplevet ráöntjük, és ugyanennyi vizet. Jól elkeverjük,cukorral édesíetjük, a petrezselyemmel megszórjuk,és fűszerezzük borssal sóval.Végül tejföllel dúsítjuk. A tojásból a liszttel vajjal csipet sóval galuskatésztát keverünk, és kiskanállal a levesbe szaggatjuk, 2-3 percig forraljuk.Ezután tálalhatjuk is, ezt az üdítő levest.

Fűszeres almás vajaspárna.

Amikor tavasszal még az üzletekben ontják a szép almákat a pultokra, érdemes kiválasztani néhány csodás ropogós piros almát,amiből nem csak falatozhatunk, hanem gyors finom édességet kreálhatunk. Így vagyok én ezzel, mert szeretem az almás tésztákat, bármelyik szezonban el lehet készíteni!




Hozzávalók:

40 dkg vajastészta gyári szeletelt
3 db nagyobb alma
4 ek barnacukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk vanília őrölve
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt zöld kardamom
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 tojássárgája a kenéshez,
1 ek vaníliás porcukor a szóráshoz.

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, és kockára vágjuk. Egy kisebb lábasba tesszük,és ráöntjük a barnacukrot. A fűszereet rászórjuk, a citrom levét, és héját is. Sűrűre főzzük, álandó keverés mellett.Az alma nem eshet széjjel, akkor jó. A tésztát ami szeletekre van felvágva ketté vágjuk, hogy négyzetet kapjunk, és a közepébe rakjuk a kihűlt almaragut. A tészta másik felével betakarjuk, és széleit összenyomjuk vízes kézzel.Középen 3 vágást ejtünk rajta.megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőbe tolva 180 fokon megsütjük szép pirosra. porcukorral meghintve tálaljuk.

Afrikai harcsa bakonyi módra.



Az afrikai harcsa az egyik olyan hal, amivel nem kell sokat bajmolódni. Filézve megvásárolható, és nagyon gyorsan elkészíthető belőle az ételünk. Ha valaki kedveli a halételeket, könnyen megtanulhatja miképp kell ízletes harcsafilét készíteni bakonyi módra.


  • Hozzávalók:

    50 dkg harcsafilé
    liszt a forgatáshoz
    20 dkg gomba
    1 db vöröshagyma
    paprika 1 db

    paradicsom 1 db
    fűszerpaprika 1 ek 
    fehér bors és fekete bors
    kapor 1 ek vágott
    tejszín 2 dl
    burgonyaliszt 1-2 tk
    petrezselyem 1 ek vágott
  • Elkészítése:

    A bakonyi jellegzetessége, hogy gombás ragut, illetve gombapaprikást fogunk készíteni és a gombapaprikásban fogjuk átpárolni a harcsát.
    A pörkölt alapja: vöröshagyma, paprika, paradicsom. Lisztbe megforgatva kezdjük el sütni a besózott harcsafilét is közben.
    A vöröshagymát vágjuk finomra, rakjuk forró olajba, tegyünk hozzá zöldpaprikát, paradicsomot. Tegyünk hozzá kaprot is. Ne tegyük bele az összes kaprot, a végére is maradjon, amikor majdnem kész az étel. Tegyük bele a felvágott gombát, sózzuk meg, szórjuk rá fehér borsot, és egy csipet fekete borsot is, kezdhetjük a párolást. Amint elkészült, szórjuk rá a paprikát is, ne engedjük túl nagy lére. Ízlés szerint sűrítő anyagot,  burgonyalisztet adunk hozzá, ami nem csomósodik be. Tegyünk rá egy kevés tejszínt, forraljuk össze.
    Öntsük rá a harcsára, rakhatunk rá vágott petrezselymet, kaprot, ízlés szerint kevés tejszínt is önthetünk még hozzá. Köretként bármilyen tésztát adhatunk.


Fekete köményes-sonkás virágok.



Piknik csomagba is illő finomságot készítettem a minap. Ezt a kelt tésztás harapnivalót húsvétkor is el lehet a család számára készítgetni. Most éppen ehhez volt kedvem, és megvolt minden hozzávaló anyag, uzsonnára el is készült. Melegen istenien finom, de mélyhűtőbe is betehetjük a maradékot, és ha kienged mikrózzuk meg 300 watton 1 percig, olyan friss lesz mintha akkor sütöttük volna.





Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 csapott ek só
1 kockacukor
1 dl olaj

Töltelék:
24 szelet vékony gépsonka
egy kisüveg majonézes torma
20 dkg füstölt sajt

A tetejére:
1 tojás
1 ek fekete kömény


Elkészítése:

1. A langyos tejbe beletesszük a kockacukrot és a morzsolt élesztőt felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk egy robotgéppel, vagy kézzel ha az nincs, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

2. Ezután 14 részre osztjuk, és 14 egyforma gombócot formálunk belőle. 1 db gombóc kb 7,6 dkg 2 db gombócot elteszünk a díszítéshez, így 12 db sütemény lesz.

3. Egyenként oválisra nyújtjuk a golyókat nyújtófával, majd megkenjük majonézes tormával, a sonkát ráterítjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd henger alakúra feltekerjük. Két végét összeillesztjük, a tészta találkozási pontjánál nedves kézzel összecsippentjük, az így kapott gyűrűt 6 helyen bevágjuk ollóval.
 4. A maradék 2 gombóc tésztát 12 gombóccá formázzuk, és a azokat a virágok közepére ültetjük. Lekenjük tojással, megszórjuk a fekete köménnyel.
5. Sütő lapra helyezve melyet kibélelünk egy szilikon lappal, vagy papírral, további 1/2 órát kelesztjük. 
6. Előmelegített sütőbe téve légkeverékesben 165 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Kicsi gőzt is adjunk neki, úgy hogy megspricceljük vízzel egy szórófejes flakonból sütés közben a virágokat.
Így lesznek tökéletesek finom puhák! langyosan kínáljuk!