2016. május 14., szombat

Vegyes zöldségleves húsgombóccal.



Nagyon kellemetlen esős időjárás van mostanában,és kissé hűvös.Ilyenkor egy jó meleg zöldségleves finom húsgombóccal nagyon jólesik.Kedveljük az ilyen leveseket,hetente készítek mindíg másféle zöldséggel.


Hozzávalók:

20 dkg mirelit zöldborsó-sárgarépa-kaarfiol zöldségkeverék
1 db vöröshagyma
3 ek olaj
1 csokor vágott petrezselyem
1 ek liszt
1 tk fűszerpaprika
só,bors
2 ek szójaszósz

A húsgombóchoz:
30 dkg sertés darálthús
1 tk só
1 db tojás
kevés bors
petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma reszelve
fűszerpaprika 1 kk

Az olajon megpároljuk a hagymát amit kockára vágunk, és fűszerpaprikával,és liszttel megszórunk. Felöntjük vízzel, és sózzuk borsozzuk. A zöldségeket beleöntjük a levesbe, és felforraljuk. Szójaszósszal ízesítjük, és petrezselymet teszünk bele. Ha félig megfőttek a zöldségek, a húsgombócot a hozzávalókból összeállítjuk, és kis gombócokat formázva a levesbe engedjük. 20 percig főzzük, majd tálalhatjuk is.

17,-ik Szakácsmustra.Egészben sült sonkás-sajtos piknikszendvics.

http://voroskaktuszdietazik.blogspot.hu/2016/04/17-szakacsmustra-kiiras.html

Dosek Bogi a Vöröskaktusz diétázik blog írója  és a  17-ik szakácsmustra háziasszonya, egy  választott szakácstól aki nem más mint Mautner Zsófia, kellett receptet választani. A Mautner kontra Széll projekt keretében választottam ezt a nagyon gyors, és finom piknikszendvicset.Nagy sikere volt,gyorsan elfogyott. Én saját magam készítettem el a tésztáját is, mert nem szokásom készen vásárolt pizzatésztát venni.Amúgyis drága,idehaza fillérekből el lehet készíteni.Nyílván akinek erre nem jut idő,az vegye meg a tésztát,akkor gyorsan megsütheti. Némi eltéréssel sajátos módon állítottam össze a pizzatekercset.Az eredeti receptben mákkal szórja meg a megkent tésztát, de nálunk nem mindenki szereti,ezért fekete köménnyel szórtam meg.Végül én csak ajánlani tudom,mert nagyon ötletes,és ízletes harapnivaló!








HOZZÁVALÓK

  •  aszalt paradicsom 10 dkg
  • Kaliforniai paprika, piros, megsütve, lehéjazva 1 db
  • Mandula 5 dkg
  •  olívaolaj 0,5 dl
  • Kenyér , vagy bagett 1 szelet
  •  só 1 csipet
  • cayenne bors 1 csipet
  • Pizzatészta, kész 1 csomag, vagy sajátkészítésű.
  • csirkemellsonka 16 dkg ennek hiányában Budget sonka,vagy hasonló kerek alakú
  • Sajt, reszelt 20 dkg
  • Tojás 1 db
  • fekete köménymag

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Először előkészítjük a piros pesztót: botmixerrel simára pürésítjük az aszalt paradicsomot, a lehámozott sült paprikát, a mandulát, az olívaolajat és a szelet fehér kenyeret. Sózzuk, borsozzuk. A pizzatésztát megkenjük a piros pesztóval, ráterítjük a sonkaszeleteket, megszórjuk a reszelt sajttal, majd, mint egy bejglit, feltekerjük. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a fekete köménnyel és áthelyezzük egy szilikon lappal leterített sütőlapra. Kb. 20 percig sütjük, amíg aranyszínűre sül. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor szeleteljük.