2016. április 29., péntek

Puncsos kakaós keksz.

Hozzávalók

  • 22,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg holland kakaópor
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0,5 tk. sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Krém

  • 5 dkg margarin
  • 4 ek. folyékony tejszín
  • 1 tasak puncsízű pudingpor (hidegen keverhető)
  • 1 ek. rum

Elkészítés

Elkészítés

A tojást a margarinnal, porcukorral habosra keverjük. A száraz anyagokat is elvegyítjük, és a masszához adjuk. Nyújtjuk, formázzuk, és 160 fokon 7-8 perc alatt megsütjük. Ne legyen kemény, inkább puha. Ahogy hűl, úgy keményedik is a tésztánk.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, pudinggal, rummal, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. A kekszeket megtöltjük a krémmel.

Töltött dióspuszedli.



Már annyi diót megpucoltam,hogy a mélyhűtő is eltelítődött.Igyekszem felhasználni, és kitalálok valami újdonságot belőle. Mivel vannak akik nem szeretik,ezért nem nekik ,hanem a diószeretőknek kedveskednék ezzel a recepttel!És egy kis ismertető miért is van szükség a dió fogyasztására:

A dió tápértéke magas és értékes tápanyagai vannak, ezért érdemes néhány diót naponta bekapni.
Tisztítja a vért, jót tesz a gyomornak.Alkalmazzák gyomor, és bélhurut kialakulására, valamint magas vérnyomás esetén is.A likőripar is alkalmazza előszeretettel.Ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban népiesen kulcsos diónak nevezték.A dióolajat melynek jellegzetes aromája van főként ízesítésre használjuk elsősorban salátáknál.


Hozzávalók

  • 10 dkg darált dió
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 4 tojásfehérje
  • 2 ek. étkezési keményítő

A töltelékhez

  • 10 dkg étcsoki 75%-os
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek. olaj
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor

Díszítéshez

  • Egész diószemek
  • tortabevonó

Elkészítés

Elkészítés

A darált diót összekeverem a cukorral, majd forró tejjel leöntöm és hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a keményítőt belekeverem, majd a dióval a legvégén. Kanállal halmokat rakunk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságba, és előmelegített sütőben 10 perc alatt 200 fokon megsül. Amíg hűl, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk az olajjal, és a cukorral, majd a tejszínt belekeverjük, és amikor egyneművé válik, a margarinnal is jól elkeverjük. Hagyjuk hűlni, a hűtőbe 1/2 órát, majd megtöltünk kettő puszedlit összeillesztve, és a tetejét csokival csurgatjuk meg. Fél dió szemekkel díszítjük. Behűtjük, majd dobozoljuk. Minél tovább áll, annál porhanyósabb, finomabb.

Tárolás:

Sokáig eláll dobozban.


Károlyi saláta.

Hozzávalók:
20 dkg burgonya
10 dkg kovászos uborka
15 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
3 kemény tojás
1 fej saláta
1 tubus majonéz
2 dl tejföl
fél citrom leve
őrölt bors
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:


A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott kovászos uborkát, a főtt tojásokat. A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk, a salátát leveleire szedjük, és metéltre vágjuk. Hozzáadjuk a már összeaprított keverékhez. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a citromlével, a borssal, a sóval, és ráöntjük a salátára. Óvatosan összekeverjük, 15-20 percig állni hagyjuk, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Egyiptomi paradicsom saláta.


Ezt a saláta receptet Nigella Lawson könyvében találtam,és mondhatom,nagyon remek,és ízletes saláta.



2 személyre.

A recept hozzávalói:

1 db mogyoróhagyma, meghámozva,1 gerezd fokhagyma, meghámozva,4 evőkanál olívaolajsó, bors,5 db közepes paradicsom,  (összesen kb. 750 g, )egy jó csavarintásnyi citromlé, egy marék frissen aprított turbolya, ennek hiányában lehet metélőhagyma .

Elkészítése 

1. Vágjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát olyan finomra, amennyire csak emberileg lehetséges – robotgéppel teljesen péppé is dolgozhatjuk –, majd tegyük egy kisebb tálba, öntsük rá az olajat, szórjuk meg sóval, csavarintsunk rá egy kis borsot, és hagyjuk érni, amíg a paradicsomot megblansírozzuk. 2. Ehhez tegyük a paradicsomokat egy nagyobb tálba, öntsük fel forrásban lévő vízzel, hagyjuk ázni úgy 5 percig, majd borítsuk egy szűrőbe, és tartsuk rövid időre a hideg vizes csap alá. Ezután már egy éles késsel könnyedén lehúzhatjuk a héját. 3. A meztelen paradicsomokat szeleteljük tetszőleges szélességűre, vagy kockára. Öntsük rá az öntetet, és keverjük össze lazán. A kész salátát érdemes pár óráig érni hagyni. Igaz, így kissé leveses lesz, de az ízek csodálatosan átjárják a paradicsom húsát. Mindenképpen forgassuk át, csavarjunk rá egy kis citromlevet, majd szórjuk meg sóval és egy evőkanál frissen aprított turbolyával. Persze tetszés szerint használhatunk más fűszert, pl. aprított metélőhagymát (Ezzel készítettem.) Csupán egy szabály van: a salátát mindenképpen szobahőmérsékletűen kell felszolgálni. Ha az utolsó pillanatig a hűtőszekrényben marad, oda minden munkánk! 




Citromkrémes birsalma deszert.



Hozzávalók (2 személyre)

A birsalma püréhez
50 dkg birsalma
5 dkg cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
A citromkrémhez
4 darab tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej
1 bio citrom héja és leve (közepes méretű)
Tetejére
1 dl habtejszín (30%)
A poharak aljába
2 db vaníliás keksz
Oszd meg másokkal!



Előkészítés:

3 kehely kell hozzá.

Elkészítés: 
a birsalma közepét kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzátesszük és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és lassú tűznél, állandó keverés mellet besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.
A tejszínt jó keményre felverjük, csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük.
Összeállítás: a poharak aljába belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, annak a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal, vagy pisztáciával.

Túrós blinc.



Nigella lawson receptje,azonnal elkészítettem ahogy a könyvét megkaptam.Isteni finom!







A palacsintákhoz:

2 nagy tojás

1½ dl tej

75 ml víz

egy csipet só

6-7 púpozott evõkanál liszt

100 g sózatlan vaj



A töltelékhez:

350 g tehéntúró

200 g krémsajt

1 nagy tojás

50 g finom szemû kristálycukor

½ citrom lereszelt héja

néhány csepp vanília-kivonat



Az áfonyaszószhoz:

200 g fekete áfonya

45 g finom szemû kristálycukor

1 citrom leve

1 teáskanál nyílgyökérbõl készült

keményítõ (vagy 2 teáskanál más

vízben oldódó keményítõ)

A tálaláshoz:

2 púpozott teáskanál (10 g) porcukor

½ teáskanál õrölt fahéj

2 doboz (280 ml) tejföl



1. Elõször készítsük el a palacsintákat. Verjük fel géppel vagy kézzel a tojásokat, majd

keverjük hozzá a tejet, a vizet és a sót. Kanalanként adjuk hozzá a lisztet, közben

mindig simára keverve a tésztát. Akkor jó, ha olyan sûrû, mint a zsírdús tejszín. Szitán

átszûrve töltsük át egy mérõkancsóba, hogy megszabaduljunk az esetleges

csomóktól. Hagyjuk állni fél órán át.



2. Közben olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahûlni. Amikor a

palacsintatészta pihenõideje letelt, keverjünk hozzá egy evõkanálnyi olvasztott vajat.

Hevítsünk fel egy nagyjából 20 cm átmérõjû serpenyõt vagy palacsintasütõt, és

pöttyintsünk bele egy kevéske olvasztott vajat, épphogy egy vékony filmréteget

képezzen az alján. Amikor a serpenyõ kellõképpen felforrósodott, öntsünk bele a

kancsóból annyi tésztát, hogy épp beborítsa az alját, forgassuk-rázogassuk, hogy a

tészta szétterjedjen, és a felesleget öntsük vissza a kancsóba. (Így a palacsintának lesz

egy kis füle a serpenyõ peremén, de ne aggódjunk, épp erre van szükségünk.)

Süssük a palacsinta egyik oldalát, amíg a széle már kezd visszapöndörödni,

és az alja teljesen megköt. Fordítsuk át egy tányérra, sült felével fölfelé, és takarjuk

le egy konyharuhával. Folytassuk a palacsintasütést, amíg a tészta el nem fogy. 12

palacsinta kell, hogy a konyharuha alatt lapuljon.



3.Ha úgy könnyebb a dolgunk, elkészíthetjük a tölteléket most, megtölthetjük

vele a palacsintákat, és hármasával becsomagolva le is fagyaszthatjuk õket,

hogy aztán amikor szükségünk lesz rá, a fagyott palacsintákat – alig 10 perc alatt –

a lenti módon készre süssük. Ha azonban frissen készítjük, melegítsük elõ a sütõt

200 °C-ra (gázsütõnél 6-os fokozat). A maradék olvasztott vaj egy részével kenjük

ki a tálat, amelyben a blinceket fogjuk kisütni – a tál kb. akkora legyen, mint amilyenben

a lasagnét szoktuk készíteni. Keverjük sima krémmé a töltelék hozzávalóit.

Fektessünk magunk elé egy palacsintát, sült felével lefelé, a fülecskét magunk felé

fordítva. Halmozzunk a közepére egy púpozott evõkanálnyi túrótölteléket, a fülénél

fogva hajtsuk rá az egyik oldalát, majd körben tovább úgy, hogy négyszögletes

batyut kapjunk, majd helyezzük az elõkészített tálra. A többi palacsintát

hasonlóképpen töltsük meg.



4. Kenjük meg a tetejüket jó bõven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-

30 percig, amíg a blincek szép aranyszínûre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg

sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a

citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel. Hagyjuk bugyogni kb. 3 percig,

amíg a gyümölcs kiizzadja a leve nagy részét, és egy kicsit le is sül. Keverjük hozzá

a nyílgyökérlisztet, és fõzzük tovább még fél percig, amíg a szósz szép sûrû és fényes

nem lesz.



5. Emeljük ki a tálat a sütõbõl, és finom szövésû teaszûrõn át szitáljuk a

blincek tetejére a porcukrot és az õrölt fahéjat, hogy mindenhová bõven jusson

belõle. Tegyük az asztalra, és készítsünk mellé egy kancsóban hideg tejfölt, egy

másikban pedig a meleg áfonyaszószt. Egészségünkre.



12 darab lesz belõle, 6 személynek elegendõ.






Sajtos túrós stangli.



Legyen bármilyen ízesítésű ez a ropogós finomság mindíg nagy sikert arat.
Egy kiadós leveshez,vagy csak nassolásnak,de mindenképpen sokat lehet belőle elfogyasztani.Ez a túrós változat az egyik legkedveltebb rágcsálni való nálunk.




A recept hozzávalói ( személyre)

25 dkg margarin
25 dkg liszt
25 dkg túró
kevés só
1 db tojás
 a kenéshez
5 dkg reszelt trappista sajt
köménymag a tetejére

Elkészítés

 A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk pár perc alatt és 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk 1/2 cm vastag téglalappá. Megkenjük tojással a tésztát, rászórjuk a reszelt sajtot és a köményt. Ezután derelyevágóval rudakat vágunk belőle. A tepsibe sütésálló szilikonpapírt teszünk, és erre rakjuk sorba a kis stanglikat. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.