2016. április 6., szerda

Magyaros burgonyaleves kézikészítésű vajgaluskával.

Ezt a klasszikus burgonyalevest az Édesanyámtól tanultam. Egyszerűen finom, és kiadós is lehet, ha szegény az ember nem válogat, mi azok voltunk. Palacsintát sütöttünk utána mert ezt szoktuk meg, és kellemes emlékeim vannak róla.







Hozzávalók:
A vajgaluskához:
1 tojás
1 ek liszt
1 ek vaj
A leveshez valók:
40 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
1 db fehérrépa
2 db sárgarépa
1 kisebb darab zeller
1 szál zellerzöld aprítva
olaj,só,bors ízlés szerint
1 ek fűszerpaprika
1 ek liszt
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1,5 liter zöldség alaplé


Elkészítése: 
A vöröshagymát kockára vágjuk,és olajon lepirítjuk egy fazékban.Fűszerpaprikával és liszttel  megszórjuk, kicsit elkeverjük, majd  felöntjük 1,5  liter vízzel, vagy zöldségalaplével. Ez utóbbi finomabbá teszi a levest. A zöldségeket felaprítjuk kedvünk szerint, és a levesbe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek. A zellerzöldet a végén rakjuk a levesbe.A galuskát a hozzávalókból kikeverjük,és késsel egy deszkán beleszaggatjuk a levesbe.  Pár percig főzzük, és vegyük le a tűzhelyről é majd tálaljuk is!