2016. március 16., szerda

Minestrone leves.

Hozzávalók

4 
 főre


Elkészítése:

A zöldségeket alaposan megmossuk, majd megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk őket.
Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az olívaolajat, és rádobjuk a zöldségeket. Pár percig pirítjuk őket, majd felöntjük annyi vízzel, vagy zöldségalaplével hogy ellepje őket. Picit sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 20-25 percig főzzük.Hozzáadjuk az összevágott hámozott paradicsomot, a lecsepegtetett vörösbabot, és a felaprított petrezselyemzöldet, majd felöntjük a maradék vízzel és adunk hozzá még sót, borsot ha igényli.Ezzel el is készült a tökéletes minestrone leves! Melegen, vagy hidegen, parmezánnal megszórva tálaljuk,de el is maradhat.

Vadas marhapecsenye medvehagymás zsemlegombóccal.



Hozzávalók:

60 dkg szűzpecsenye lehártyázva
4 szál sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 db babér
1 citrom héja
3 ek barnacukor
2 ek mézes mustár
őrölt fekete bors ízlés szerint

5 szem borókabogyó
olaj
2 dl tejföl
1/2 citrom leve

Medvehagymás zsemlegombóc:

5 dkg vágott medvehagyma
5 db szikkadt zsemle kockára vágva
2 ek olaj
só,bors
1 tk fokhagymapor
3 ek liszt
3 ek morzsa
2 db tojás


Elkészítés módjai:

A húst forró olajon kérgesre sütjük,majd felöntjük vízzel,és sózzuk, borsozzuk,majd a citromhéját,és a hagymát aprítva mellé dobjuk. A sárgarépa félbevágva kerül a lábasba a hús mellé a babérrral, és borókával egyidejüleg . Puhára főzzük . A hústól is függ, hogy mennyi ideig.Kb 2 óra.Ha elkészült, a húst kivesszük,és fóliába csomagoljuk.Fogyasztáskor vékonyra szeleteljük.
A visszamaradt szószból
A babért eltávolítjuk,és a borókát. A barnacukrot belekeverjük a lébe,és összeturmixoljuk sima mártássá. Mézes mustárral, citromlével beállítjuk a savasságát, majd tejföllel kikeverjük. Egyet forralunk rajta, majd tálalhatjuk is a hús mellé.

A zsemlegombóchoz a zsemlekockákat átpirítjuk kevés olajon, majd sózzuk, borsozzuk, a fokhagymaporral ízesítjük, és ráütjük a tojásokat, a vágott medvehagymával meg a lisztettel és morzsával  jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle,és lobogó sós vízben kifőzzük őket pár perc alatt.
A hús mellé, és a mártással kínáljuk mint köretet.

Almás gyűrűkalács.

Ennek a tésztának az érdekessége, az elkészítésében rejlik.Frissen a legfinomabb.A konyha megtelik a fahéj illatával, és télen kakaóval, vagy meleg teával vacsorára elfogyasztva a meleg szobában a legjobb élvezet!




Hozzávalók:

5 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 csipet só
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tej
3 közepes alma
1 ek őrölt fahéj
8-10 dkg barna nádcukor
a kenéshez 1 db tojássárgája 1 ek tej

Elkészítés módja:

Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet összeszitáljuk a cukorral.sóval, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
Langyos tej hozzáadásával dagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
ha a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk, és kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.A tésztából 8-9 cm átmérőjű korongokat szaggatunk pogácsaszaggatóval. Az almának kiszúrjuk a magházát, és felszeleteljük úgy fél cm-es vastagságúra. Eg hosszúkás formát (21x12) kivajazzuk vastagon, és lisztezzük. Rétegezzük a tésztát az almát felváltva úgy hogy megkenjük a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejét fahéjas barnacukorral, majd helyezzünk közéje almakarikát. Folytassuk addig a rétegezést, amíg nem telik meg a forma az utolsó réteg tészta legyen.Fektessük  vissza a formát a talpára, kenjük meg a tészta tetejét tojássárgájával elkevert tejjel , és hagyjuk kb fél óráig pihenni.Előmelegített sütőben légkeveréses 165 fokon süssük 50 percig. Ha nagyon pirulna a teteje akkor fóliával takarjuk le.


Sertéspörkölt medvehagymás galuskával.




Hozzávalók:
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 5 ek olaj
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb tv paprika
  • 1 paradicsom
A galuskához.
  • 3 db tojás
  • 2 dl víz
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg medvehagyma
  • 2 ek olaj
Elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra. Az előkészített húst 2 cm hosszúságú kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot úgyszintén.
A felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Keverjük el, majd öntsük fel egy kevés forró vízzel. Ezt az alapot forraljuk fel, majd amikor már alig van rajta víz, tegyük rá a kockázott húst. Sózzuk meg, és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá.
Az első lepirításnál szórjuk meg a húst őrölt köménymaggal és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Ezután fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy kevés vizet öntünk rá.
Készre párolás előtt adjuk hozzá a maradék paprikát és a paradicsomot.

A galuska készítése:

Először is tegyünk fel sós vizet egy lábosban forralni. Egy keverőtálba lisztet öntünk,és sózzuk,majd a tojásokat üssük bele. a medvehagymát és az olajat aprítóba pépessé veretjük,és így keverjük a lisztbe.Annyi vízzel dolgozzuk össze,hogy túl kemény ne legyen.Azonnal szaggassuk ki,amint a víz forr.Közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a galuskák.Akkor jó, ha a víz felszínére jönnek,és 1 percig hagyjuk,majd szűrjük le,  majd vajat hevítsünk fel egy edénybe, és abba szedjük,és keverjük el.

Gordon Ramsay.


A legsokoldalúbb és tehetségesebb séfek egyike a világon.Én csak ámulok,amikor nézem a műsorait, mert olyan gyors, és hiperaktív személyiség, hogy párját ritkítja  a gasztronómiában.
Gordon James Ramsay (1966november 8.–) skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség, a A Brit Birodalom Érdemrendjekitüntetettje, több Michelin-csillag tulajdonosa.

Gordon a Gardeners World Live rendezvényen (2008)

A Claridge's portálja
London Chelsea negyedében nyitott és hamar népszerűvé vált étterme, a Gordon Ramsay három Michelin-csillagot visel. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay - A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) ésGordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell's Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte.


Díjak[szerkesztés]

Ramsay egyike azon három séfnek az Egyesült Királyságban, akik három Michelin-csillagot birtokolnak éttermeikért (a másik kettő Heston Blumenthal és Alain Roux). Jelölt volt a Brit Birodalom Érdemkeresztje listáján 2006-ban, a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért”, melyet aztán meg is kapott (ezt jelzi a neve előtt szereplő OBE előtag is).
2006 júliusában elnyerte a Catey-díjat az „Év Független Vendéglátója” kategóriában, így a harmadik emberré válva aki három Catey-díjat is elhódított, mely az Egyesült Királyság legnagyobb vendéglátói elismerése. A két korábbi kitüntetése: „Az év felfedezettje” 1995-ben valamint „Az év szakácsa” 2000-ben (a két másik háromszoros győztes Michel Roux, illetveAndrew és Jacquin Pern).
2006 szeptemberében a Caterer and Hotelkeeper magazin Caterersearch 100. évfordulós listáján a vendéglátó-ipar legnagyobb hatású személyiségének nevezték. Megelőzte Jamie Olivert, aki 2005-ben listavezető volt. Ugyanebben az évben jelölték a St. Andrews Egyetem rektori posztjára, ahol Simon Peppers ellen-szavazatával vesztett. Egy sajtó-kampány ellenére Ramsay sose látogatta meg az egyetemet, és nem is nyilatkozott az esetről.
Flottavezető étterme, a Restaurant Gordon Ramsay nyolc évig London legjobb éttermének lett megválasztva az „étel-biblia” Harden's felmérése alapján, de 2008-ban megelőzte a Petrus, melyet mára már egy korábbi pártfogoltja, Marcus Wareing vezet.