2016. február 29., hétfő

Töpörtyűs linzer.(Griebenfleckerl)


Story:

Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége.2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való. Egy icipicit változtattam rajta,de csak a fűszerezésben,és a lekvár ízében változik.Idegenkedtem először,de mondanom sem kell milyen ízletes sütivel volt dolgom, és nem először fogom elkészíteni az is biztos,mert a töpörtyűt amúgyis imádom. Mellesleg inkább van mézespuszedli íze, mint töpörtyű a fűszerezése miatt.Egy szó,mint száz, nagyon finom!





Hozzávalók:

30 dkg zsírzacc
1 tojás
12 dkg barna nádcukor
1 tk szódabikarbóna
1 dl tej
60 dkg liszt
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt zöld kardamommag
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor


A zsírzacc készítése.
15 dkg zsír
15 dkg töpörtyű nagyon finomra aprítva,darálva

Töltelék:
30 dkg csipkelekvár
5 dkg vágott dió

A tészta kenéséhez :
1 db felvert tojás.

Elkészítése:

A zsírt,és a töpörtyűt összekeverjük.
Ehhez adjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.
Ezután kettéosztjuk. 30x30 cm -es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára amit kicsit vastagabbra nyújtunk, kenjük a lekvárt,és megszórjuk durvára vágott dióval. A másik tésztát is kinyújtjuk,és befedjük vele, majd eligazítjuk.megkenjük tojással,és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük.
Melegen nagyon finom!

Narancsos kacsamell gránátalmás zöldsalátával.

Mautner Zsófi receptje alapján.


HOZZÁVALÓK

  • kacsamellfilé 2 db
  • narancs 2 db
  •  balzsamecet 2 ek.
  • méz 1 tk.
  • friss gyömbér 2 cm
  • olívaolaj 0,6 dl
  • gránátalma 2 db 
  • étkezési só ízlés szerint
  •  bors ízlés szerint
  • rukkola 1 csomag

    ELKÉSZÍTÉS

    1.A kacsamellhez – amit akár előző nap is elkészíthetünk – előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. Bőrös felével felfelé tepsire helyezzük, a tetejét meghintjük frissen reszelt narancshéjjal. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15–16 percig sütjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre elkészíteni. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
    2. Kifejtjük a gránátalma magjait, kifilézzük a narancsot. A narancslét, amely megmarad, nem dobjuk ki, majd az öntethez fogjuk felhasználni.
    3. A salátához kikeverjük az öntetet: a balzsamecethez adjuk a mézet és a reszelt gyömbért, sózzuk, borsozzuk, majd lassan hozzákeverjük az olívaolajat és a narancslevet, amely összegyűlt a narancs filézése alatt. Végül összeforgatjuk a rukkolával.
    4. A saláta tetejét megszórjuk a gránátalmával és a kifilézett naranccsal, majd ráhelyezzük a vékonyra szeletelt kacsamellet.

Körtés Clafoutis.



HOZZÁVALÓK:

  • tojás 2 db
  • Tojássárgája 1 db
  •  porcukor 6 dkg
  • étkezési só csipet
  •  búzafinomliszt 4,5 dkg
  •  tejszínhab 1,5 dl
  •  tej 1 dl
  •  vanília, kikapart magja 1 db
  • 3 dkg vaj (az edények kikenéséhez) 
  • 3 db körte de nem túl puha, felkockázva 
  • vörös áfonya, aszalt 5 dkg
  • 2 dkg fenyőmag

TÁLALÁSHOZ

  • porcukor ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojást és a tojássárgáját elektromos, kézi keverő segítségével kikeverjük a porcukorral és a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Érdemes ezt rögtön egy nagyobb kiöntőbe tölteni. Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vanília kikapart magjait, végül sűrű, palacsintatészta állagú masszává keverjük. Vegyünk egy erre alkalmas hőálló tálat amit kivajazunk. A felkockázott körtét,kés az aszalt vörös áfonyát lerakjuk a tálba. Ráöntjük a masszát, és megszórjuk a fenyőmaggal.20-30 percig sütjük, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálaljuk, porcukorral  meghintve.

Ízes kakastaréj jégcukorral.



Ha gyorsan szeretnénk finomat az asztalunkra varázsolni, és csak rövid idő áll a rendelkezésünkre, akkor ezt a leveles vajas tésztából készült kakastaréjt ajánlom mindenkinek. Jóféle lekvár adódik mindenkinek a kamra polcán. Nekem akadt egy kisebb üveg csipkebogyóból készült, persze üzletben vettem, mert mifelénk már nem divat ilyet befőzni, meg nem is értenek sokan hozzá. Így télidőben nem árt egy kis C vitamin utánpótlás.A diszítés pedig szintén jól mutat a jégcukor,ezt is régóta tartok a szekrényben.Igaz a jóféle vaníliás cukor is megteszi,de egy kicsit adtam a külsőre is.



Hozzávalók:

40 dkg leveles vajastészta
1 -2 dl lekvár de sűrű keményebb (csipkebogyó)
1 ek jégcukor
1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz
Sütőtepsi szilikonnal bélelt.

Elkészítése:

Egyszerű szeletelt vajastésztát vásárolni,és azokból kivágni akkora darabokat,amiből eltudjuk készíteni a kakastaréj formát.A négyzetalakú tésztákat megtöltöm lekvárral,és ráhajtom a felét,és éles késsel bevagdalom a széleit.Mint a gallért, behajlítom a tésztát, és széjjehúzom a taréjokat.megkenem tojással,és megszórom jégcukorral. 200 fokos sütőbe tolom, és 14 perc alatt kész.Vaníliás,vagy sima porcukorral megszórom még,hogy édesebb legyen.Melegen a legfinomabb!