2016. december 5., hétfő

Strudel di mele (Almás rétes)

Ízutazásom második állomása Trento-Alto Adige az olasz régiók konyhája.
A rétes tipikus Trento-Alto Adige-i sütemény, de az eredete valójában török.Egy baklava nevű almás rétesre gondoljunk csak a törökök a 17-ik században elfoglalták Magyarországot, és készítettek baklavát, így ennek a receptjék alakították át a mai almás rétesre. Ausztriában egy változata strudel néven elterjedt. Ez vándorolt tovább Dél-Tirolba és Itália más részeire.
A sütemény óriási sikert ért el, annak köszönhetően is, hogy a vidék almaültetvényei messze földön híresek. Az itteni alma mazsolával, fenyőmaggal és fahéjjal dúsítva alapvető eleme lett a rétestésztába csavart tölteléknek.



Hozzávalók:

Tésztához:
1-2 dl langyos víz, amennyit felvesz
25 dkg rétesliszt
2 ek extra szűz olívaolaj
csipet só
1 közepes tojás

  A töltelékhez:

pirított zsemlemorzsa, amit szárazon pirítsunk meg.
kb 10 dkg 
10 dkg olvasztott vaj
1  kg Golden alma
5 dkg fenyőmag pirítva
4 ek rum
5 dkg mazsola, vagy tőzegáfonya
12 dkg cukor
pici só 2 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tésztának valókat összegyúrjuk egy géppel, és megkenjük olajjal miután gömbölyűre formáztuk.Fóliával lefedjük, és hűvös helyen pihentetjük. Meghámozzuk a z almát kivágjuk a magházat, és vágjuk apró kockákra.Tálba tesszük, és hozzáadjuk a mazsolát amit előtte beáztattunk, és kinyomkodtunk, a fahéjat, fenyőmagot ésa reszelt citromhéjat. Öszekeverjük a tölteléket. A tésztát kétfelé osztjuk és terítőn kinyújtjuk hosszanti irányba téglalap alakúra, és vékonyra nyújtogatjuk.Megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a pirított zsemlemorzsa felét, majd a fele almatölteléket.Rúdba tekerjük fel, tegyük szilikonnal bélelt sütőlemezre, és hajtsuk be a végét,majd kenjük meg olvasztott vajjal. Ugyanígy járjunk el a másik lappal is.40 percig kell sütni 180-200 fokon.Amikor kivettük a sütőből porcukorral megszórjuk.Jó ha vaníliással, mert akkor finomabb is lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése