2016. december 26., hétfő

Mozart tekercs


A karácsony nem telhet el úgy nálunk, hogy ne készítsek valami különleges süteményt! Keresgélek a millió sok receptek között, és mindig találok újdonságokat.A Vidék íze magazin egyik régebbi számában találtam rá a Mozart roládra.Ami igazából a Mozart golyó desszert nagyobbított változata.Mint minden recept, ez is eltér az eredetitől kicsit, hiszen tökéletes másolatot nem szerettem volna készíteni, mert az nekem nem szokásom.Az elkészítése kissé hosszadalmas, de megéri a fáradságot mert nagyon finom.A kakaónak első osztályúnak kell lennie, mert különben nem lesz az igazi!A Brontei pisztácia úgyszintén elengedhetetlen tartozék, de aki nem tudja beszerezni, az maradjon a natúr marcipánnál.

 





Hozzávalók:

A piskótához:
4 tojás
12 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg holland sötét kakaópor
1/2 csomag sütőpor
 A töltelékhez:
15+ 20 dkg marcipán massza
5 dkg őrölt natúr zöld pisztácia
10 dkg vaj
10 dkg étcsoki
1 tojás sárgája
5 dkg porcukor
5 dkg darált mogyoró
15 dkg jó minőségű étcsokoládé a bevonathoz
2-3 ek olaj


Elkészítés módja:

A piskótával kezdjük.A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd finoman hozzákeverjük a sütőporos lisztet, és a habos tojássárgáját. Egy 30x40 cm-es kivajazott, lisztezett formába öntjük a kakaós masszát, és 190 fokon előmelegített sütőben megsütjük 8 perc alatt.A kihűlt piskóta széleit levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. Így kapunk 2 darab 14 x 19 cm-es piskótalapot. A 15 dkg-os marcipánmasszát összegyúrjuk a porrá őrölt pisztáciával és 5 dkg vajjal. Két 19 cm hosszú rúddá formázzuk. 5 dkg vajat, 5 dkg porcukorral és 1 tojássárgájával habosra keverünk, majd hozzáadjuk a 10 dkg felolvasztott étcsokoládét, és összekeverjük. A 20 dkg -os marcipán masszát folpack fólia között kinyújtjuk, és ketté vágjuk. Mindegyik piskóta lapra terítünk egy marcipán lapot. Kicsit rá is nyomkodjuk. Erre kenjük a csokoládé krémet.
Megszórjuk a darált mogyoróval, majd hűtőbe tesszük. Mikor egy kicsit megdermed a csokoládé, akkor átemeljük átlátszó fóliára, és a pisztáciás marcipán rudat ráhelyezzük, az egyik piskótalap szélére, és óvatosan feltekerjük a fólia segítségével. Ugyanígy járunk el a másik lappal is.Hűtőbe tesszük dermedésig. Végül olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ferdén szeleteljük dermedés után. Ne felejtsük el, hogy olaj kerüljön a csokiba, mert különben törni fog!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése