2016. december 11., vasárnap

Burgonyás pogácsa.

A minap tört burgonyát készítettem köretnek, és megmaradt belőle kb 50 dekányi. Ebből aztán kigondoltam hogy pogácsát sütök. Természetesen valami jófajta levest is készítek hozzá, mert ahhoz jobban csúszik. Jó magyar szokás, hogy pogi mellé kiadós húsos leves való. Mindet persze nem ettük meg, mert kettőnknek ez a mennyiség rengeteg, így mélyhűtőbe tettem.






Hozzávalók a tésztához:

50 dkg főtt, és áttört burgonya
4 dkg só
40 dkg vaj
70 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A dagasztógép táljába teszem a darabolt vajat, és az áttört főtt burgonyát. Megszórom sóval, és a géppel pár percig keverem. Ezután a tojássárgákat, és az élesztőt is hozzáadom. Jól összekeverem, majd legvégül a lisztet adom hozzá, és könnyű sima tésztává dagasztom. Nagyon egyszerű géppel dolgozni, akinek van, használja ki, mert igazán jó tésztát tudunk vele készíteni anélkül, hogy kifárasztanánk a karunkat.A tésztát kézzel még kiformázom, és 1 napra a hűtőbe teszem egy fóliába csomagolva.Akinek sürgős, az 1 órát pihentesse hűtőben.
Másnap kinyújtom téglalap alakúra, és egyszeri hajtást csinálok, majd újra kinyújtom, és 2,5 cm-es vastagságúra. Késsel egyenes vonalban bevágom, majd közepes pogácsa szaggatóval kiszúrom, és egymás mellett hagyom őket, hogy könnyebben letudjam kenni tojással a felületét. (A maradék tésztát újra gyúrom, és pihentetem, majd ameddig tart a tészta addig készítek még belőle pogácsákat.) Szilikonnal bélelt sütőtepsibe helyezem, és 210 fokos sütőbe tesszük 1/2 óra kelesztés után.Addig sütjük, míg át nem sül a tészta.Sütőtől függ,nekem 20 perc kellett légkeverésesben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése