2016. december 11., vasárnap

Aszalt-szilvás mákos bejgli és Pozsonyi kifli.


Így készülődöm az ünnepekre, ez csak egy kis ízelítő, a receptek megtalálhatóak a blogon.
Mindenkinek van egy jó receptje, és ez nagyon felizgatja az ember lelkét, mert kutatom minden idők legjobb bejgliét. Az ideit is megtaláltam Farkas Vilmos videójában. Cukrász üzemben dolgoztam 2,5 évig, és nagyon sokat tanultam ott a pozsonyi kiflik, és bejglik készítéséről. Az ízek viszont jobban izgattak. A gesztenyés nemigazán ízlett, de azt még nem sütöttem. Az idei bejlim viszont már a fejemben eldőlt, és hamarosan megérkezik az is a blogra.














Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 23 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 13 dkg tej
A mák töltelékhez:
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg édes morzsa(darált keksz)
  • 0,5 – 0,5 narancs és citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola (narancslébe áztatva)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 közepes alma (reszelve)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl víz
A gesztenyés töltelékhez:
  • 25 dkg natúr gesztenye massza
  • 5 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
  • 2 tk rumaroma (vagy sütőrum)
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 kk fahéj
  • narancslé (ha túl száraznak értékelnénk az állagot)
A kenéshez:
  • 1 tojás
  • Elkészítése:
    A mazsolát beáztatjuk a narancslébe, majd a mákos töltelék száraz alapanyagait egy tálban összekeverjük. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk, majd a száraz anyagokra öntjük. Hozzáadjuk a citrom és narancs reszelt héját, fahéjat és az almát is.
    A gesztenyés töltelékhez a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, kekszmorzsával és aromával, cukorral ízesítjük. Ha nagyon száraz lenne akkor narancslével érjük el a formázható állagot (használhatjuk azt amiben áztattuk a mazsolát).
    A tésztához a lisztet és a porcukort és tálba szitáljuk, majd a hideg tej felébe morzsoljuk az élesztőt. A tej másik felében elkeverjük a tojás sárgáját és a sót. Mindkét tejes keveréket a liszthez adjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ne használjunk több lisztet! Ha minden pontosan ki van mérve, akkor a megfelelő állagú tésztát kell kapnunk!
    A tésztát nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük.
    A tölteléket megformáljuk, kb 3 dkg súlyú legyen és hosszúkás, henger alakú. Felhasználásig letakarjuk. A tésztát henger alakúra formázzuk és 4 dkg-os részekre osztjuk. Gombóccá formáljuk, tenyerünkkel kissé ellapítjuk, majd nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk. A tölteléket az ovális szélére helyezzük, két végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakúra.
    Sütőpapíros lemezre téve a kifliket vékonyan lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük amíg megszárad rajta a máz. Ismételt kenés következik (vékonyan), ezúttal már meleg helyen kelesztve a kifliket. Ahogy nő a tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik ki rajtuk.
    Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt szép fényes, aranybarnára sülnek.

    Tipp:

    Hideg tejjel dolgozzunk és nem kell érlelni az élesztőt! Csak akkor lisztezzünk a tészta alá, ha feltétlenül szükséges, különben nem lesz finom omlós a süteményünk ,)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése