2016. november 16., szerda

Ténsasszony diós lepénye



A diós lepény egy mutatós, de elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé el lett hanyagolva, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb változata.15 éve annak már, hogy felfedeztem mennyire finomak a diós sütik, és azóta összegyűjtöttem néhányat az elmúlt évek receptjeiből. Nagyanyáink jól tudták milyen is az igazi házi sütemény. Ebből hoztam ezt a nagyon finom kis sütikét.






Hozzávalók:

45 dkg süteményliszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 db biocitrom reszelt héja,
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:

7 db tojás
20 dkg darált dió
5 dkg liszt
14 dkg barna nádcukor
1 kk őrölt fahéj

Diszítés:
csokilevél, és kandírozott cseresznye.


Elkészítése:

Először is egy gyors linzert készítünk,majd hűtőbe tesszük 1 órára.
Kivesszük a hűtőből, és 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.magasabb szélű tepsibe helyezünk.Villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben félig megsütjük. Kihűlés után kerül rá a diótöltelék vagy massza.
A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 1/3-ával a sárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét flkemény habbá verjük, majd a cukor 2/3-ával egy kemény habot készítünk.
Így mindent előkészítettünk.A tojássárgájához lazán hozzáadjuk a tojáshabot, majd a diót, úgy mintha egy piskótát készítenénk. Valójában egy olyan dió felvertet készítettünk, amiben minimális a liszt. Ezt a masszát a félig sült linzerlapra terítjük, és kenjük el egyenletesen.180 fokos sütőben sütjük meg.
Míg sül, olvasztott csokoládéból leveleket készítünk. A legegyszerűbb módja, ha szilikonból készült bonbonos formát veszünk ehhez, de leveleket is bekenhetünk a csokival, és ha megköt, csak leválasztjuk róla a csokit. Kihűlés után felvágjuk a lepényt, és díszítjük cukrozott cseresznyével, és a csokoládé levelekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése