2016. november 17., csütörtök

Indiai, paradicsomos-fűszeres csirke.

 Mautner Zsófi videóját látva, nagyon megtetszett ez az indiai étel, ami  az angoloknál 2012-ben a gasztronómia toplista  harmadik helyén állt. A nemzetközi behatású étel, már brit nemzeti ételnek számít a  gyarmati kapcsolatnak köszönhetően.
A raiták sós joghurttal elkevert reszelt vagy apróra vágott zöldségek, melyek enyhítik a csípős ételek erejét és kedvezően hatnak az emésztésre.


Hozzávalók:
1 kg csirkecomb
só, bors
2 dl natúr joghurt
1/2 citrom
1 gerezd fokhagyma
1 kisdarab gyömbér tisztítva
1 tk kurkuma
1 tk fűszerpaprika
5 dkg vaj
4 egész szegfűszeg
2 db babér
1 kevés koriander
1 rúd fahéj
1 tk vágott  koriander levél
1 doboz konzerv paradicsom ( hámozott)
1 dl tejszín
1 fej vöröshagyma


Az indiai raitához:
1 db kígyóuborka  2 dl krémes joghurt
1 tk petrezselyem vágott
apróra vágott friss korianderzöld
só,
őrölt kömény
1 zöldhagyma (új),vagy snidling

Elkészítésük:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fűszereket: szegfűszeget, babérlevelet, egész koriandert, egész fahéjat, és illatosra pirítjuk. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított vöröshagymát. Ekkor hozzáadjuk a csirkét (a páccal együtt), és mindkét oldalán kissé megpirítjuk, beleöntjük a paradicsomkonzervet, valamint 1 dl vizet, és a paradicsomos mártásban kb. 30 perc alatt puhára pároljuk a csirkét, a végén hozzáadjuk a tejszínt.
A hűsítő uborkaraitához meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük az uborkát.  Kikeverjük a joghurtot   az aprított petrezselyemmel,korianderrel valamint egy csipet sóval, majd összekeverjük a reszelt uborkával. A csirkét főtt rizzsel, korianderrel megszórva tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése