2016. október 29., szombat

Mákos guba-felfújt fehércsokis cukkini sodóval



A mákos guba az egyik legkedveltebb adventi mákos édesség. Igaz, nem egy szép desszert, de egy kis trükkel akár még azzá is varázsolhatjuk. Készítsünk belőle felfújtat, amit ínycsiklandó fehér csokis cukkini sodóval kínáljuk. Nem tévedés cukkiniből készül, és senki nem is gondolta, hogy ez a kicsit dió ízű zöldség van benne elrejtve.Tuti bejön mindenkinek!










Hozzávalók 4 főre:
 4 db szikkadt kifli,
300 ml tej,
 fél vanília rúd kikapart belseje,
 2 evőkanál cukor, 
1 citrom reszelt héja, 
10 dkg darált mák, 3 tojás, 
csipet só, 
1 evőkanál kandírozott citrus,
7 dkg vaj.

A cukkinis sodóhoz:

15 dkg fehér csokoládé
1 db zsenge cukkini

200 ml tejszín
1 tk citromlé

Elkészítése:

A sodót készítsük el úgy, hogy a tejszínt egy kisebb edényben félig forraljuk fel, és tegyük hozzá a csokoládét, majd  melegítsük tovább kevergessük olvadásig. Vegyük le a tűzről sokáig ne forraljuk. A cukkinit hámozzuk meg, és vágjuk ketté,és vágjuk ki a magját hosszában.Kockázzuk fel, és cukrozzuk meg.Hagyjuk állni, majd pároljuk meg a mikróba addig, míg puha nem lesz.Ezután turmixoljuk pépessé, és keverjük a csokoládés krémhez. 1 teáskanál citromlével bolondítsuk meg az ízét, és egy csipet sóval.
A kifliket karikázzuk fel.
A tejet forraljuk fel a cukorral, és a vanília rúd kikapart belsejével, és a héjával. Majd hűtsük langyosra. Reszeljük bele a citrom héját.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgákat keverjük bele a langyos vaníliás tejbe, a fehérjét verjük kemény habbá a sóval.
A kifliket öntsük le a tejjel, és forgassuk át alaposan, hogy minden részük felszívja a nedvességet. Majd szórjuk rá a darált mákot is, és keverjük össze.
Legvégül forgassuk bele óvatosan a tojáshabot is.
A felfújt formákat vajazzuk ki, és cukorral hintsük meg.A vajat addig hevítsük, amíg barnulni nem kezd. Hűtsük le.
Töltsük meg a mákos-habos kiflivel a formákat, és locsoljuk meg a barna vajjal mindegyik tetejét. Tegyük a felfújt formákat egy mély tepsibe, és töltsünk bele annyi vizet, hogy a formák feléig érjen. Tegyük a sütő középső részébe, és 180 fokon süssük 25 percig. Ha kivettük a formákból, egy tálkára borítva tálaljuk hozzá a sodót. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése