2016. szeptember 6., kedd

Ördögszekér gombás burgonyagombócok (Ördögszekér laskagomba)

Nemcsak a legnagyobb, de a legfinomabb tagja a laskagombák nemzetségének az ördögszekér gomba. Pikáns ízével az ínyencek kedvence, de a szakácsok is szeretik, mivel sokfelé termesztik, így egész évben jó minőségben kapható.




















Hozzávalók: 

  • 200 g ördögszekér-laskagomba, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg  burgonya, 2 szelet toast kenyér, 
  • 1-2 evőkanál vaj, és 1-2 ek olívaolaj, 1 ek vágott petrezselyem, só, frissen őrölt fekete bors, liszt a forgatáshoz
  •  
Elkészítés módjai:

1. Vágjuk apróra a gombát a hagymát és a fokhagymát,
a gombával pirítsuk meg kevés olajon. 
2. Aprítsuk fel a toast kenyeret is, és vajon süssük aranybarnára.Hámozzuk meg a burgonyát, majd főzzük meg és törjük össze a felét.
A másik felét reszeljük le.
3. Ezután minden összetevőt keverjünk össze, majd adjuk hozzá a krumplilében lerakódott keményítőt. Sózzuk ízlés szerin.Formáljunk a masszából kis gombócokat ,  majd forrásban lévő vízbe dobjuk pár másodpercre.
4. Azután kiszedjük, és hagyjuk hűlni. Újraformáljuk, lisztbe beforgatjuk, és süssük át ropogósra kevés olíva olajon.Ezután tálaljuk pirított ördögszekér gombával, zöldségekkel, és kedvenc húsunkkal.

Jó ha tudjuk
Már finom, gyógynövényeket idéző illatának is nehéz ellenállni, de kemény húsának elsőrangú íze az, aminek köszönhetően az ördögszekér gomba előkelő helyet harcolt ki magának a konyhaművészetben – és nem csupán a hasonló ízű és állagú vargánya alternatívájaként, hanem saját jogon is. Ettől függetlenül rengeteg csodás vargányás receptet kelthetünk életre vele a vargányaszezonon kívül, de pikánssága révén izgalmas aromát csempész e fogásokba. Éppoly finom nyersen, salátában, mint carpaccióként vagy pörköltként, főzve, sütve és grillezve. E lenyűgöző külsejű gomba a húst is jól helyettesíti a vegetáriánus konyhában, mivel bárhogy is dolgozzuk fel, a húsa szép merev marad, sohasem válik szivacsossá.

Az ördögszekér gomba akár 10 centiméter magasra is megnő, fehér tönkje, 3-12 centiméteres átmérőjű kalapja és a tönkre lefutó világosbarna lemezei révén nem nehéz felismerni. A legszebb példányok akár 300 grammot is nyomhatnak. A vargányával ellentétben az ördögszekér gombát termeszteni is lehet, legalábbis a megfelelő éghajlaton. A gomba hűvös, 14-15°C-os levegőn és viszonylag magas páratartalomban érzi magát a legjobban.


Egy gomba a kreatív fogásokhoz

Az ördögszekér gomba legelőnyösebb tulajdonsága, hogy egészben, tönkkel és kalappal együtt feldolgozhatjuk, és a legváltozatosabb receptek épülnek rá. Különösen étvágygerjesztő, ha gombaszeleteket vágunk belőle, és ezeket salátában vagy köretként tálaljuk, esetleg carpacciót készítünk belőle. Feldobhatunk vele egy jó rizottót, levest, sült zöldségkeveréket, tésztát vagy omlettet is. Használja ki, hogy a gomba egész évben elérhető, és próbálja ki minél több fogásban!

a Metro infója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése