2016. szeptember 4., vasárnap

Olasz konyha gasztronómiai ismeret.

Olasz konyha – legendásan finom és egészséges

Az olasz konyha kialakulásában nagy szerepet játszott e nép legendás mentalitása. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti az itáliai gasztronómia hihetetlen változatosságát.

Az olasz gasztronómia méltán híres világszerte és gyökerei egészen a római birodalomig nyúlnak vissza. Mint minden mediterrán étrend ez is lényegesen egészségesebb a magyar konyhánál, köszönhetően a több zöldségfélének és – a magyar konyhára jellemző sertészsír helyett használt – olívaolajnak. Mindezek ellenére a két étrendben sok hasonlóságot lehet felfedezni, hiszen Itáliából vettük át a vörös- és fokhagymát, de hatott szokásainkra, az olasz konyhára oly jellemző száraztészta is. Márpedig, ha erre a nagy múltú mediterrán országra gondolunk, akkor biztosan a tésztafélék jutnak először eszünkbe. Ez nem is csoda, hiszen előételeik közül a tésztaféléké a főszerep. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olívaolajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melynek alapja legtöbbször a paradicsom. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Szintén tészta az alapja a pizzának is, melyet egyes kutatók párhuzamba állítanak a magyar lángossal.
A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – ahal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különböző szárnyasok ogyasztása. Húsok és más ételek fűszerezése azonban markánsan eltér az itthon megszokottól. Míg nálunk a bors és paprika használata a leginkább jellemző, addig Olaszországban a zöld fűszerek történő ízesítés hihetetlen sokszínűsége a szembetűnő. A jellegzetes ételeikben gyakran találkozhatunk oreganóval és rozmaringgal. Szintén nagy az eltérés a zöldségfélék használatában, hiszen az itáliai vendéglőkben gyakran találkozunk ezzel az összetevővel. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A saláta nyers fogyasztása, különböző öntetekkel szintén nem jellemző a magyar konyhára, hiszen mi inkább savanyúságként használjuk ezt a növényt. Az olaszok olajjal készítik a salátaöntetet és gyakran önálló fogásként fogyasztják.
A levesek esetében a rántás használata teljesen ismeretlen. Az elkészítés inkább csak sós vízben főzésre, majd olvasztott vajjal fűszerezésre vagy krémesítésre korlátozódik. A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone), mely egy metéltre vágott zöldségekben igen gazdag tartalmas fogás, és a húsleves (brodo), melyet marhahúsból, kolbászból és sonkából készítenek. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. A levesekre a többi fogáshoz hasonlóan jellemző, hogy ahol a magyar háziasszony tejfölért nyúlna, ott az olaszok tejszínt használnak.
Az olasz borok a franciákkal vetekednek, aperitifként kedvelt a Cinzano, az étkezés záróakkordjaként pedig egyes területeken előszeretettel fogyasztanak Grappa-t.
Az édességek talán nem mutatnak olyan változatosságot, mint Magyarországon, de az olasz konyhának is van néhány igen finom desszertje. A mascarpone sajttal készült tiramisut vagy aprofiterrolt már senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy a legendásan finom olasz fagylaltot sem. 

Olaszország a tészták hazája

Pasta

Több mint 1000 féle tésztát gyártanak. Nálunk a legismertebbek a spagetti, makaróni, lasagne, tortellini, pizza, különféle szószokkal. A tésztákat az olaszok előételként fogyasztják.

Minestrone és kagyló

De az olasz konyha természetesen nem csak tésztákból áll. Híres a minestrone (leves), kedveltek a tenger gyümölcseiből készült ételek.

A híres olasz fagyi

Desszertként nemcsak édességet, hanem sajtot is szívesen fogyasztanak. Olaszországban feltétlenül meg kell kóstolni az igazi olasz fagylaltot is, illetve a kávét is, amelyet számtalan variációban készítenek.

Olasz borok - Chianti

A borok közül legismertebb a Toscanában termesztett chianti.







Gombás-tejszínes gnocchi

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 gerezd megpucolt, szeletelt fokhagyma
  • 7 dkg fokhagymával és zöld fűszerekkel ízesített sajtkrém
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 dkg búzaliszt
  • 50 dkg lisztes burgonya
  • 15 dkg megmosott, megpucolt, felszeletelt gomba
  • a tálaláshoz parmezán
  • kevés olívaolaj
  • 70 ml tejszín
  • 1 db felvert tojássárgája
  • kevés vaj
  • kevés petrezselyemzöld
  • 4 dkg gesztenyeliszt


Elkészítés

1. Elkészítjük a sajtos mártást. A sajtkrémet simára keverjük a tejszínnel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2. A gombát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A serpenyőbe olajat teszünk, beleszórjuk a fokhagymát, majd a gombát. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Ha már megpuhult a gomba, ráöntjük a sajtos mártást.
3. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük (kb. 20 perc). Leöntjük a vizet róla, és ha már kézmelegre hűlt, meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Jól összekeverjük, beleforgatjuk a liszteket, és tovább gyúrjuk. Lisztes pulton tésztát dagasztunk, 1,5-2 cm átmérőjű kis hurkákat formázunk a tésztából, és 2 cm-es darabkákat vágunk belőle enyhén lisztezett pulton.
4. A gnocchi felét egy nagy lábas lobogó, sós vízbe dobjuk, megvárjuk, amíg felúsznak a víz tetejére, majd lassú tűzön tovább főzzük 1 percig. A többi gnocchit is megfőzzük ugyanígy. Kiemeljük a vízből, és a serpenyőben összekeverjük a tejszínes gombával. Petrezselyemmel és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése