2016. szeptember 6., kedd

Marcipános-pisztáciás csiga


A torták és édes sütemények könyvéből készítettem ezt a nagyon finom csigákat.Érdemes az ízekkel kísérletezgetni, mert annyiféle variáció van, hogy szinte kimeríthetetlen.




Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg magozott datolya
1/2 dl rum
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg zöld natúr pisztácia aprítva
20 dkg marcipánmassza
5 dkg mandula
5 evőkanál tejszín
1 tojássárgája
sütőpapír
liszt a tészta kinyújtásához.

Kelt tészta hozzávalói:


40 dkg liszt
1,5 dl tej
10 dkg vaj
1 csomag élesztőpor
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
A tésztából 40 dkg -ot használjunk fel,a maradékból más édes tésztát készíthetünk.

Elkészítése:


A datolyát felaprítjuk, tálkába rakjuk. A szódabikarbónát 1 dl meleg vízbe keverjük. A datolyára öntjük, és hagyjuk 20 percig puhulni.Ezután a felhasználás előtt kicsavarjuk belőle a datolya húsát,rummal meglocsoljuk és keverjük a töltelék anyagaival össze. A mandulát ledarálva, a marcipánt kézzel csipkedjük össze, és keverjük hozzá, a vaníliás cukrot, vagy aromát is. A tejszínnel kenhető masszává alakítjuk.

A tészta hozzávalóiból egy dagasztó gép segítségével sima tésztát gyúrunk, majd 1 napot állni hagyjuk a hűtőbe. Lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát, és a töltelékkel megkenjük. a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kibéleljük a tepsit szilikonnal, vagy sütőpapírral.A tészta szélén 1,5 cm-es sávot üresen hagyunk. A szemközti oldal felől feltekerjük a tésztát , és a végén lévő üres részt rányomkodjuk a tekercsre. Úgy a legkönnyebb ha bevizezzük kissé az ujjunkkal.A rudat 2 cm vastag szeletekre vágjuk.Egymástól kis távolságra rakjuk a szeleteket. A tojás sárgáját felverjük 1 kiskanál vízzel, és megkenjük vele a csigákat. Megszórjuk őket darabolt pisztáciával. A sütő középső fokán 15 perc alatt készre sütjük.Spriccelhetünk vizet a sütő terébe hogy gőz keletkezzen mert akkor finom puhák lesznek a csigák, és nem száradnak ki hamar. Porcukorral megszórva kapszlikba rendezve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése