2016. szeptember 20., kedd

Kolbászos krumpligombóc



Benke Laci bácsit évtizedek óta ismerem, és ki ne! Amikor az egyik karácsonyon a lányomtól megkaptam képes receptkönyvét, annyira megörültem, hogy sorra vettem a könyvbeli recepteket, és elkészítettem a család örömére. Főleg a levesek, és sütemények érdekeltek, de bármi amihez hozzányúl, annak értelmet ad a gasztronómiában. A tradicionális magyar konyha nagymesterének tartom. Azonban ő is, mint én, szereti kombinálni az ételek hozzávalóit más konyhák ízvilágából. Humoráról nem is beszélve, mert egy nagyon aranyos vidám, nagy tudású elme.Nem lehet nem szeretni.Most az ő ételét készítettem el ebédre a minap, nagyon ízlett. Nagyon minimális eltérés azonban van,mert hát mindig változtatok mindenen egy picikét. Ez nem rontott az élvezeti értékén, sőt, talán javított is.








Hozzávalók:

50 dkg burgonya
15 dkg liszt
2 db tojás
25 dkg kolbászhús
7 dkg sonka
5 dkg sajt
só, bors,fűszerpaprika

A paprikamártáshoz:

1 db vöröshagyma
3 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
kisebb db kápia paprika 
1 tk piri-piri szósz
1 db hámozott paradicsom
fűszerpaprika 1 kk
só, frissen őrölt bors
2 dl tejszín, 1 dl víz
2 teáskanál étkezési keményítő
1 csokor vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük.
Sózzuk, hozzáadjuk a tojásokat, és lisztet.Lisztezett deszkán hosszúkás rúddá formázzuk, és 2 cm-es darabokat vágunk belőle egy spatulával.A kolbászhúst bekeverjük a sonkával,és a sajttal, majd ellapítjuk a krumplis tésztát, és egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepébe, és összenyomjuk. Formás gombócokat készítünk, majd forrásban lévő sós vízben addig főzzük, míg a gombócok a víz felszínére nem jönnek. Akkor még 1-2 percig hagyjuk, majd szűrjük le, és olvasztott vajra szedjük ki ha lecsöpögött róla a víz.tegyük meleg helyre.
A paprikaszószhoz a hagymákat az olajon pároljuk, majd a paprikát felaprózva a paradicsommal hozzádobjuk.A fűszerekkel ízesítjük.ha megpuhult minden, akkor botturmix segítségével sima mártássá keverjük. A tejszínt ezután adjuk hozzá, és a vízben elkevert keményítővel besűrítjük visszatéve a tűzhelyre. 1-2 perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is a gombócokkal,megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel.Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése