2016. április 2., szombat

Maritozzi


Ez Róma kedvenc édes zsemléje, melyet mazsolával készítenek, és gyakran kerül tejszínhabbal a tányérra (maritozzi con la panna). Egy csésze forró cappuccino , és egy tejszínhabos zsemle, nem is indulhatna szebben a nap.











Hozzávalók:

35 dkg  liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 150 ml langyos tej, 3 ek porcukor, 50 g aranymazsola, 30 g pirított fenyőmag (ha nincs az sem baj,de nagyon finom tőle) 50 g cukrozott narancshéj,( saját magam készítettem). 2 ek olívaolaj, 1 csipet só,1 tojás sárgája, 1 tojásfehérje a lekenéshez.

Elkészítése:

 a lisztet a robotgép táljába öntjük. A közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk egy csipet cukorral, ráöntjük a langyos tej felét,  és kicsit állni hagyjuk, amíg az élesztő láthatóan beindult. Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet, a sót, és az olajat, majd a dagasztót beindítjuk hogy tegye a dolgát, amíg alaposan ki nem dolgozta a tésztát. Lefedve langyos, helyen hagyjuka duplájára kelni.

A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és beledolgozzuk a mazsolát, a magot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. A tésztából 6 hosszúkás cipót formázunk, és sütő, vagy szilikon papírral bélelt tepsire helyezzük őket. Kb. 20 perc  alatt   másodszor is hagyjuk megkelni. Mielőtt  a sütőbe tennénk lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével. A sütőt 200 C fokra melegítjük elő a sütéshez, és kb. 20-25 percet töltöttek odabent.Kevés gőzt produkáljunk,egy kis spriccelős flakonból a tetejükre permetezzünk egy pillanatra,és süssük tovább szép aranybarnára 180 fokon.

Tálaláskor ék alakban bevágjuk a tetejét, és oda nyomjuk a cukrozott  tejszínhabot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése