2016. február 18., csütörtök

Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével.


Széll Tamás kíváló séfünk receptje alapján készült. Elég különleges ahhoz ,hogy meglepetésnek tartogattam  ugyan, de  nem volt nehéz az elkészítése , nagyon szeretek újat mutatni hétköznapi fogásként is az asztalon.






Hozzávalók:

csirkealsócomb 4 db
csirkefelsőcomb 3 db
narancs 4 db
sárgarépa 300 g
burgonya 300 gbb méz 3 ek.
 szójaszósz 1 ek.
rukkolasaláta 60 g
fokhagyma, tisztítva 1 gerezd
6 ek extra szűz olívaolaj
 tej 1–2 dl
 vaj 150 g
 étkezési só ízlés szerint
  frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

Narancsos csirkecomb és sült répa

Levágjuk 4 db narancs héját, és éles késsel – a fehér hártya mellett – kivágjuk a narancshúst, a megmaradt levet pedig kifacsarjuk egy tálba. Félretesszük a tálalásig. Egy vastag serpenyőt a tűzre teszünk, és felhevítjük. A csirkecombokat forró serpenyőben erősen megpirítjuk, a felsőcombokat kizárólag a bőrös oldalukon. A sárgarépákat megmossuk, körömkefével átdörzsöljük, a héját rajta hagyjuk, nem tisztítjuk meg! Amikor a combok kellően megpirultak, akkor sózzuk és borsozzuk, majd nagyobb méretű porcelántálba rendezzük őket a negyedelt répával együtt, amit szintén sóval ízesítünk. A serpenyőben, amiben a combokat pirítottuk, felolvasztunk egy kis mézet, ráfacsarjuk a filézésből megmaradt narancslevet, adunk hozzá egy kanál szójaszószt és ízlés szerint frissen őrölt borsot. Hagyjuk enyhén sziruposra sűrűsödni, de ügyeljünk arra, nehogy odaégessük! Ha kellően szirupos, beecseteljük vele a csirkéket, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 30 percig, majd 200 °C-on 10 percig sütjük. Sütés közben gyakran kenegessük meg a maradék narancsos sziruppal, és ha szükséges, a répákat is forgassuk meg, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A répa szépen megsül, amire a combok is elkészülnek, valamint különleges lesz az íze, mivel a héja karamellizálódni fog.

Rukkolás burgonyapüré:

A burgonyákat meghámozzuk, nagyobb, de egyforma darabokra vágjuk. Fazékba tesszük, és sós, bőséges vízben 10–15 perc alatt puhára főzzük. A rukkolát durva darabokra vágjuk, és a csirke serpenyőjében 2 evőkanálnyi olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk.  Ha elkészült, félretehetjük. A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd azonnal, még a lehető legforróbban áttörjük egy burgonyanyomón. Feltesszük a tűzhelyre, majd felmelegített tejet és hideg vajat adunk hozzá, miközben erősen kevergetjük egy habverővel, megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. A burgonyának fel kell szívnia a vajat és a tejet. Annyi vajat és tejet adunk hozzá, amíg a pürénk szép krémes és lágy állagú nem lesz. Ez a burgonyától függ, de akkor a legízletesebb és legjobb állagú a püré, ha harmadrész burgonyából, harmadrész tejből és harmadrész vajból áll. Ha elkészült, hozzákeverjük a megfonnyasztott rukkolát is

Tálalás:
A tányérra kanalazunk a burgonyapüréből, rátesszük a sült csirkecombokat és a répákat, a tetejére bőségesen rakunk a korábban elkészített narancshúsból,  meglocsoljuk a csirkés szaftból. A végén borssal ízesítjük, valamint frissen reszelt narancshéjjal is megszórjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése