2016. január 29., péntek

Oreós croissant.

A francia péksüteményt nem is olyan nehéz odahaza elkészíteni, a friss, vajas tészta pedig kárpótol minket a fáradtságos munkáért, amibe az összeállítása kerül.


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
5 dkg puha vaj
csipet só
1 db tojás
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
3 ek tejföl
1,5 dl  langyos tej,vagy szükség szerint.
25 dkg kemény vaj a tésztába
A töltelékhez oreós keksz
sütésálló csokoládé ( Penny)-ben kapható.
A tészta kenéséhez 1 db tojássárgája

Az elkészítés menete:
Az élesztőt cukros langyos tejben megkelesztjük, majd a többi hozzávalókkal egy dagasztó táljába tesszük,és összedolgozzuk sima ne túl lágy tésztává. A tésztát kézzel átgyúrjuk a közepét keresztbe bevágjuk, és fóliába téve a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap készítsük el a tészta betöltését a vajjal.

Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra, majd kenjük rá a vajat. Hajtogassuk össze legalább háromszor, és tegyük vissza a hűtőbe, letakarva még egy órára. Ha kivettük, nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra, vágjunk belőle háromszögeket, majd a tölteléket tegyük a szélesebbik felére, és onnét tekerjük fel kissé meghúzkodva szorosra fogva kifli alakúra. Tegyük szilikonnal bélelt tepsire őket, kenjük meg tojássárgájával, és tegyük rá a kekszeket jelzésnek.kelessszük 20 percig, majd  süssük meg 200 fokon előmelegített sütőben 20 perc alatt.A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

Instrukciók a készítés menetéhez:

Kis darab keksszel megjelöljük,hogyha többféle ízesítésűt készítünk,mert így tudni fogjuk,hogy 
milyen  töltelékkel töltöttük a kifliket.
Oreós keksszel, de  sütésálló csokoládéval is megtölthetjük.


Kifliket sodrunk a töltött tésztából úgy, hogy a hajtás alul legyen.Hogy összetapadjon elég kevés vizes ujjal megkenni a tészta alját,hogy ne nyíljon széjjel sütés közben.
A kész tésztát ketté vágjuk,majd kinyújtjuk, vágjuk fel pizzavágóval, mert azzal egyszerűbb, és  tölthetjük is a háromszögekre vágott tésztákat a képek szerint.

A tészta készítésének menete.Begyúrjuk géppel a tésztát,majd kelesztjük a hűtőbe téve 1 órára fóliába csomagoljuk mindíg.

A vajat két lap zsírpapír között nyújtófával laposra négyzetalakúra nyújtjuk, majd lehúzzuk az egyik papírt,és ráfektetjük a kinyújtott tésztalapra,és lehúzzuk róla a másik papírt.
A vaj legyen kemény!Ha valaki szeretné,akkor lisztet keverjen a vajba,de nem szükséges,mert ez a módszer is tökéletesen működik.

Előbb négybe hajtjuk a tésztát,majd nyújtófával kissé ellapítjuk,majd egyszer hajtjuk,és betesszük fóliába tekerve 1 éjszakára a hűtőbe.
Másnap kivesszük,majd kinyújtjuk hosszúkásra mindkét felét enyhén lisztezzük,és úgy nyújtjuk könyebben ki.Most azomban duplán hajtjuk e tésztát,és megint behűtjük 1-2 órára.Ha nem sürgős akkor akár egész napra is,és este elkészíthetjük,ahogy én is.Ha nem, akkor 1 óra múlva újra nyújtjuk,és most szimpla hajtást végezzünk,és négyzatesre hajtsuk össze,majd megint a hűtőbe tesszük. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése