2015. december 5., szombat

Mézes áfonyás béles.

Azt gondolom, nem mindenki van, aki szereti a mézes sütiket.
Lehet hogy tévedek, és én kivételes egyén vagyok. Ezek közé tartozom én is. Még nem gondolkoztam azon, vajon mi az oka, de az émelygés kap el a méz láttán. Gyerekkoromban úgy 4 évesre emlékszem vissza ( Akkoriban váltak el a szüleim), az édesapám méhészkedett. Akkoriban a lépesmézet nagyon szerettem. Alig vártam, hogy kivegye a kaptárból,és belenyalhassak. Hát ez lett az eredménye, mára már nem vagyok oda érte. Ezt a bélest Gasztromagazinból néztem ki, és csak azért került rá a választásom, mivel áfonyát tartalmaz, illetve lekvárt. Ez a nemes ínycsiklandó gyümölcs pedig az én legjobban szeretett gyümölcsöm.A sti íze állítólag finom lett,mások döntötték el helyettem,ezért érdemes kipróbálni.







Hozzávalók

1 db tojás
10 dkg porcukor
1 csipet só
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
1/2 tk szódabikarbóna
30 dkg finomliszt
1 ek citromlé
1 tk vanília aroma

A töltelékhez:
5 dl tej
10 dkg búzadara
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
10dkg áfonyalekvár
porcukor a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:
A tészta hozzávalóit a robotgép táljába öntjük,és a dagasztókar segítségével sima tésztává dolgozzuk.
 A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként frissentartó fóliába tekerjük, és szobahőmérsékleten körülbelül fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra. Kevés lisztet használva 1,5- 2 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk a tésztát, 30x20 nagyságúra. Egyenként, vagy ha légkeveréses a sütőnk, akkor kettesével, külön sütőtepsibe körülbelül 8 perc alatt kisütjük.

Amíg a kisült lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.

A vajat a porcukorral és egy csipet sóval kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt tejbegrízt. Az első lapra rákenjük a grízes krém felét. Erre jön a második lap, amin egyenletesen eloszlatjuk a házi áfonyalekvárt. A harmadik lapra a grízes krém másik felét kenjük, majd rátesszük a negyedik lapot.

Alufóliával letakarva legalább 1 estét hűtőben pihentetjük, de 2 naposan az igazi.Porcukorral megszórhatjuk.Éles késsel szeleteljük fel.

Sült csirkemell olasz sajtmártással.


A METÉLT GYORSAN KIFŐ, A CSIRKEMELL PEDIG HAMAR KISÜL, ÍGY PERCEK ALATT TÁLALHATÓ A LAKTATÓ TÉSZTAÉTEL. FRISS ZÖLDFŰSZEREKKEL MEGSZÓRVA MÉG ÍNYCSIKLANDÓBB!



HOZZÁVALÓK:

4 csirkemellfilé
1 ek olaj
 40 dkg hosszúmetélt ( Fetuccine)
4 koktélparadicsom
1 kis fej hagyma
3-4 levél,és bóbita bazsalikom
1 dl húsleves alaplé
1/2 citrom leve,és héja
12 dkg mascarpone (olasz sajtkrém)
só, cayenne-i bors
frissen őrölt fekete bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A csirkemellfiléket sóval borssal bedörzsöljük, majd a felhevített olajon többször megfordítva pár perc alatt megsütjük midkét felét.
Közben a metélt tésztát forrásban lévő, sós vízben 8 perc alatt kifőzzük. A paradicsomokat félbe, a vöröshagymát vékony cikkekere vágjuk. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük. A paradicsomot,és a hagymacikkeket a csirkehús mellé szórjuk.1 percig sütjük.A krémsajthoz keverjük a húslét és a citrom levét, és a húsra öntve szépen elkeverjük.Sóval, cayenne-i borssal,és őrölt borssal fűszerezzük. A leszűrt tésztára halmozzuk, és bazsalikommal diszítve tálaljuk.

Mediterrán tésztasaláta.


Télen is készíthetünk nyári zöldségekből finom frissítő vitaminban gazdag salátákat,és pénztárca kímélő is.




HOZZÁVALÓK:

40 dkg paradicsom
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek classico olivaolaj
1/2 tk oregano
12 db bazsalikomlevél
1 db kígyóuborka
1 kisebb ág rozmaring
10  dkg penne tollhegytészta
15 dkg mini mozzarella
só,bors

ELKÉSZÍTÉSE:

45 perc 1 adag 556 kcal.

1. A  paradicsomokat meghámozzuk,és a magokat kiszedjük, és húsukat felkockázzuk.
2. Az uborkát megmossuk,és felkockázzuk szintén.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk felaprítjuk.
4. Az olivaolajat külön tálkába öntjük,és sózzuk,borsozzuk,majd balzsamecettel savanyítjuk.
5. A tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzzük.,leszűrjük, meglocsoljuk 2 ek olivaolajjal.
6. Mély tálkába csúsztatjuk a tésztát, és a zöldségeket ráhalmozzuk.
7. lazán összekeverjük a tészta zöldségkeveréket,majd fűszerezzük a zöld fűszerekkel,majd az öntettel meglocsoljuk.
8. A mozzarella golyókat félbevágjuk,és ráhalmozzuk a tésztaragu tetejére, bazsalikommal diszítjük,és behűtve kínáljuk.