2015. november 18., szerda

Zöldségleves májgaluskával.


Hozzávalók 4 személyre:
A májgaluskához:
1 szikkadt zsemle
1 kis fej hagyma
1 ek. vaj
80 g csirkemáj
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb tojás
1/2 kk. szárított majoránna
2 ek. zsemlemorzsa
só, bors
Továbbá:
150 g sárgarépa
200 g cukkini
1 csokor újhagyma
1 ek. olaj
1,2 liter húsleves alaplé
150 g zöldbab (mélyhűtött)
150 g zöldborsó (mélyhűtött)

1. A májgaluskához a zsemlét aprítóba morzsás állagúra aprítjuk. A hagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól,lekaparjuk egy éles késsel deszkán, majd a pankó zsemlével és a petrezselyemlevelekkel együtt összedolgozzuk. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát,  ízlés szerint sót, borsot, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a hámozatlan cukkinit apró kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk az olajban, rádobjuk a sárgarépát és a cukkinit, felöntjük a húslevessel, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk. Beledobjuk (fagyos állapotban) a felaprózott zöldbabot és a zöldborsót, további 10 percig főzzük, végül utánasózzuk, borsozzuk.A levesbe 2 kiskanállal apró, szabályos galuskákat szaggatunk a májas masszából, 8-10 percig főzzük.