2015. július 2., csütörtök

Kolbászos tekercs.





HOZZÁVALÓK:

40 dkg levelestészta
6 db mézes sültkolbász
1 db tojás
köménymag tetszés szerinti
só,2 ek mustár

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA:
A levelestésztát kiolvasztjuk,és téglalap formájúra nyújtjuk.Kettévágjuk a tésztát,és a kolbászokról lehúzzuk a bőrt. A tészta két szélére tesszük hosszában a kolbászokat,és  megkenjük mustárral, és kétoldalról kezdjük feltekerni, addig míg össze nem találkoznak. Úgy nézzen ki mint a bagolyszem.Ezután a másik tésztával is így járunk el. A tésztát megkenjük mustárral, majd a kolbászt betekerjük kétoldalról. Hűtőbe tesszük 30 percre.  Azután lekenjük felvert tojással, amit megsózunk egy kicsit , majd 1 cm-es darabokra felvágjuk,és szilikonlappal bélelt sütőlemezre rakosgatjuk őket.A tetejüket is megkenjük tojással,és megszórjuk köménymaggal.

Joghurtos mentás fávabableves.

SZerte a világon rengeteg néven ismerik a latinul Vicia faba névvel illetett babfajtát. Manapság lóbabnak  szokás emlegetni.Ezeket nyár közepén szedik még fiatal zsenge korában.A fávababok hüvelye színes termést rejt, a zöldtől a lilán át a barnáig mindenféle árnyalatban megtalálható.Nálam zöld színű terem óriási nagyra megnő, nagyon szereti a vizet.Száraz időben rengeteget kell locsolni.Mélyhűtőbe teszem a sok finom babot bő terméskor.Salátákhoz, curryhez, esetleg köretként is használhatjuk, például bárány mellé  meglocsolva egy kis olivaolajjal.A friss fávababnak nem kell sok főzési idő.Íme egy remek leves,amit nyáron örömmel fogyaszthatunk.



Hozzávalók:

35 dkg fávabab (lóbab)
10 dkg sűrű eredeti görög joghurt
1 liter zöldségalaplé
1 db angolzeller
2 ek rizs
2,5 dkg vaj
1 szál kakukkfű
1 marék friss menta
só,bors

Elkészítése:

A lóbabot az aprított szárzellert, és rizst vajon megfuttatjuk,majd megfőzzük az alaplében a fűszerekkel.Ezután turmixoljuk,majd átszűrjük, hogy a lóbab héja ne kerüljön a krémes levesünkbe.Joghurttal dúsítjuk,és mentával ízesítjük.