2015. május 31., vasárnap

Somlói kocka.





Hozzávalók: / 6 adag

Piskóta
6 db tojás
12 dkg finomliszt
12 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 ek cukrozatlan kakaópor (a kakaós piskótához)
Töltelék
4 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
4 dl habtejszín
2 dkg zselatin (instant)
5 dkg görög mazsola (vörös áfonya is lehet, én azzal készítettem mazsola hiányában)
4 dkg dió (pirított és aprítva)
8 dkg kandírozott narancshéj
1 dl csokiszósz (expressz csokoládé öntet)

Elkészítés:
Piskóta
A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük a konyhai robotgép habverőjével szép lassan, hagyjuk, hogy felverődjön, nem szükséges külön keverni a fehérjét. Akinek ez nincs, úgy külön-külön verje fel a fele cukorral a tojásokat. Végül óvatosan a lisztet és az étkezési keményítőt szitáljuk, és forgassuk bele a tojáshabhoz.
A tészta harmadát másik tálban, a kakaóporral elkeverjük.
A sárga piskótából 30x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben egy piskótalapot sütünk, majd ha kihűlt, két részre vágjuk. A kakaós részből fél tepsi méretű lapot sütünk, így lesz meg a 3 lapunk.
Töltelék
A töltelékhez a tejből, a cukorból és pudingporból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint keverjük hozzá, még melegen csomómentesre. Ezután lazítsuk fel a felvert tejszínhabbal. Hagyjuk teljesen kihűlni mindaddig, míg megfelelően kenhetővé válik. A mazsolát és a narancshéjat is hozzáadjuk.
A piskótalapot a krémmel egymásra rétegezzük. A középső részbe kerül a kakaós lap. Kívülről is megkenjük a tetejét, és a pirított dióval megszórjuk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
Az öntethez a 4 dl tejet az öntetporral, kézi habverővel sűrű krémmé keverjük. Ezzel tálaljuk a később kockákra szeletelt süteményt.
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 30x20 cm

Chilis rákleves.






Hozzávalók: / 4 adag

20 dkg királyrák (fagyasztott, előfőzött)
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
4 db újhagyma
1 db póréhagyma (arasznyi)
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
4 db paradicsom (héjazott)
2 közepes db burgonya
8 ek olívaolaj
2 db leveskocka
40 ml fehérbor
chili ízlés szerint
400 g vörösbab (konzerv)
só ízlés szerint
1 kk fűszerpaprika
1 kk citromlé
1.5 l víz

Elkészítés:
A rákot felengedjük és lecsepegtetjük.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a fokhagymát finomra vágjuk, a többit 1 cm-es kockákra, beleértve a hámozott, kimagozott paradicsomot, meg a burgonyát is.
A zöldségeket az olajon, kevergetve 8-10 percig pároljuk, majd 1,5 liter vízzel felöntjük.
A leveskockát beledobjuk, borral ízesítjük.
Közben a chilipaprikát kimagozzuk, vékonyan fölszeleteljük, és a babbal együtt a leveshez adjuk.
Kissé megsózzuk, a fűszerpaprikával meg a citromlével ízesítjük, végül a rákot is hozzáadva 4-5 percig főzzük.


Rukkolás húsgolyók muffinsütőben sütve.



Hozzávalók a húsgombóchoz:

20 dkg darált marhahús
20 dkg darált sertéshús
1 teáskanál só
1 db tojás
1 késhegynyi bors
5 dkg parmezán sajt (reszelve)
5 dkg rukkola (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 csokor petrezselyem (aprítva)
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 szál kakukkfű
1 ek olívaolaj
A paradicsomszószhoz
60 dkg sűrített paradicsom
1 közepes db vöröshagyma
2 ek cukor
1 csokor bazsalikom
1 kávéskanál só
1 csipet fekete bors (őrölve)
0.5 evőkanál étkezési keményítő
1 dl főzőtejszín
1 dl görög joghurt
fűszerpaprika ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj
A körethez
25 dkg spagetti tészta
1 ek olívaolaj


Elkészítése:

Húsgombóc:

A darált húshoz adjuk a sót, borsot és a zöldfűszereket, a tojást és reszelt sajtot.
Vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük, és a muffin sütőbe helyezett papírba rakjuk őket.
Ha megtelt mind a 12 db, meglocsoljuk némi olívával, és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük szép pirosra őket.

Paradicsomszósz:

A paradicsomszószhoz a hagymát reszeljük, és felfuttatjuk némi olajon, majd paprikát szórunk bele, és felöntjük a sűrített paradicsommal.
Cukrot teszünk 2 evőkanállal hozzá, és a bazsalikomot belecsipkedjük, ha nincs, akkor szárítottat. Meg is borsozzuk, ha kell, és 10 percig főzzük.
A végén (tejszínnel) görög joghurttal dúsítjuk, amibe 1 tk keményítőt elkeverünk.
A spagettit lobogó sós, forró vízben kifőzzük al dentére, majd leszűrjük, és kevés olívaolajat locsolunk rá. A kisült húsgombócokkal és a szósszal kínáljuk együtt.

Barbikámnak sütöttem az ország tortáját.2010.Szatmári szilvásgombóc torta.



Csokoládés-narancsos muffin.







Hozzávalók:

18 dkg liszt
8 dkg puha vaj
12 dkg cukor
2 ek holland sötétbarna kakaópor
3 tojás
1 tk sütőpor

csipet só
1 ek tejszín
1 ek kandírozott narancshéj aprítva
1 cs vaníliás cukor
1 ek csokicsepp

Elkészítése:

A robotgépünk táljába a tojások sárgáját a cukorral,és vajjal kikeverjük,majd adagonként hozzáadjuk a lisztet,sütőport,és a tejszínt.3-as fokozaton a keverőkanállal krémesre keverjük. A kakóport is lassan hozzáadjuk, és a narancshéjat, meg a fele csokit  a legvégén már kézzel vegyítjük bele. A maradék csokival a tetejét is diszítjük. Muffinformát kirakunk kapszlikkal, és beleadagoljuk egy kanállal a tésztát. 200 fokon előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 25 perc alatt légkeverékesben megsütjük.


Baszk torta.

Baszk földön a nők sokszor sütnek ilyen tortát a férjeiknek. Kell hozzá egy közepes méretű tortaforma, aminek kivehető az alja. 20 cm. 










Hozzávalók:

A recept hozzávalói ( 6 személyre):
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál sütőpor
csipet só
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
3 evőkanál szeder dzsem (házi)

A krémhez:
6 db tojássárgája
2 db egész tojás
5 dl tej
0.5 rúd vanília kikapart magja
15 dkg cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál rum
1 db tojásfehérje (a kenéshez) .

Elkészítése:

 A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát ½ - ¼ - ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon. A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére folpackot nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába. A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket. Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk. Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat és a szélére nyomjuk bele. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával. A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük. Tárolás letakarva hűtőben.