2015. március 31., kedd

Burgundiai rokfortos körte Szakácsmustra 9.

Burgundiai  rokfortos körte, Lajos Maritól.

A Szakácsmustra nevű játék 9-ik fordulójára (ez a második) recept, amit választottam és elkészítettem Lajos Mari receptjei közül, amelynek házigazdája Fűszermánia Gabi.Az eltérés csupán a mennyiség, mivel csak két személyre főzök.Csodás ízek, és a körtéket főzés után, még jó egy napot a borban érleltem, hogy átvegye a csodás bíborvörös színét.

http://fuszermania.blogspot.hu/2015/03/szakacsmustra-9-kiiras.html



http://www.lajosmari.hu/recept/237/burgundi-rokfortos-korte




A borban főtt körte hamisítatlan francia huncutság, ha pedig még pikáns sajt és dió-mogyorófélék is kerülnek a tányérra, az ínyencek és borbarátok elégedetten összenéznek. Friss-ropogós bagettel a legfinomabb, de pirítós, sokmagos péksütemény is illik hozzá.( Lajos Mari).



 Hozzávalók 4 db-hoz:
 2 közepes alexanderkörte
 3 dl száraz vörösbor (pl. nagyburgundi)
 1 ek. kristálycukor
1/2 kisujjnyi fahéj
 2 szem szegfűbors
 20 g héjas pisztácia
 20 g tisztított mogyoró
 100 g érett rokfort (márványsajt)
100 g natúr vajkrém
só, bors
néhány citromfűlevél



 1. Érett, de kemény körtéket vásárolunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek .

 2. A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük 15 percig. A borban hagyjuk kihűlni,és 1 napot állni,hogy átvegye a bíbor színét a bornak.

 3. Másnap : a pisztáciát tisztítva vegyük. Serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.Natúr mogyorót pirítottat vegyünk,így egyszerűbb. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.

 4. A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet . A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük , és krémesre keverjük.tegyük hűtőbe egy rövid időre.

 5. Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kerek rózsákat nyomunk a körték üregébe . Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával , tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük. Fogyasztás előtt a citromfűlevélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.20 percre tegyük hűtőbe tálalásig.

Jókai bableves csipetkével.

Érdekességek:

A leves Jókai Mór (1825-1904) a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki az asztal örömeit sem vetette meg. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, rendkívül ízletesen tudtak készíteni a helybéli vendéglősök.






 Hozzávalók 4 személyre:
200 g tarkabab
600 g füstölt sertéscsülök
150 g petrezselyemgyökér
150 g sárgarépa
100 g füstölt, paprikás kolbász
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma

8-10 szem feketebors
1 ek. olaj
2 ek. finomliszt
1 közepes fej hagyma
1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
2 dl tejföl
borecet vagy citromlé
1/2 hegyes zöldpaprika
A csipetkéhez:
100 g finomliszt

1 tojás


1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.

2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel,  fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Borsónyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.

4.Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk.

Hajtogatott medvehagymás pogácsa.

Egy kiváló hajtogatott pogácsa recept egy kis szezonális különlegességgel, medvehagymával fűszerezve.













Az alaptésztához
50 dkg  búzaliszt
1 evőkanál só
25 dkg  Rama vajasíz
1 db tojás
18 dkg  tejföl (20%-os)
50 ml  zsíros tejszín
1 kk csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
A rétegezéshez
10 g margarin
5 dkg  medvehagyma

A kenéshez:
1 db tojás

Elkészítése:

A lisztbe tesszük a margarint, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és géppel  összegyúrjuk. Egy nylon tasakba tesszük,és 1 éjszakát hagyjuk a hűtőbe pihenni.
Másnap elkészítjük a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk és a puha vajjal összekeverjük.
Ha pihent a tésztánk lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vajjal  a egyik oldalát behajtjuk a közepéig,és ráhajtjuk a másikat.
Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra akkor ezt a hajtogatást megismételjük,csak duplán.Újabb pihentetés,és  a harmadik meg tripla. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk és fél órát ismét pihen.
Ha letelt a fél óra akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,majd bekockázzuk egy késsel.Ezután felvert tojással lekenjük,és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.A leesett részt újra gyúrjuk,és azzal is úgy járunk el míg el nem fogy. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 180 fokon légkeverésesben  kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.Közben egy szórófejes flakonból spriccelek rá vízet a gőz miatt.Isteni puha foszlós pogácsa.Ha valaki többet szeretne készíteni,vegye duplán az adagot.Ha sokalja, akkor zacskóban fagyassza le,és bármikor előveheti,akár egy kiadós húsos leveshez!Jó étvágyat!

Cseresznyés Trifle.

Nigella Lawson desszertjét 2014-ben készítettem el.Ez egy versenyre készült.Először készítettem ilyen desszertet,mert igazából nem nagyon sűrűn fordul elő nálunk az efféle nyalánkság.Ezután megváltoztatom a szokásainkat,és rendszeresen desszert lelkesedő leszek.


Számomra ez a 70-es évek klasszikusa a kedvencem,és biztosan többször is elkészítem más-más ízekkel.




Hozzávalók:

A trifle-höz

135 ml konyak

1 vaníliarúd (keresztben feldarabolva)

3 dl zsírdús tej

3 dl zsírdús vagy habtejszín

8 nagy tojássárgája

75 g finom szemű kristálycukor

8 db (1 csomag) piskóta

kb. 100 g kiváló minőségű cseresznyelekvár
A tetejére

3 evőkanál fenyőmag

½ l zsírdús tejszín

1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár

½ citrom leve

1 evőkanál víz

Elkészítés

1. Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát, egy kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb. 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúd darabokkal, és engedjük bugyogni kb. 2 percig. Majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
2. Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel, és lássunk neki a sodó elkészítésének: melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre a tojássárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza az egészet a kiöblített tejes fazékba, és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojássárgája, ez nem fog sokáig eltartani. Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt pöfögni fog, tegyük gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe, és kézi habverővel keverjük, amíg a veszély el nem múlik. Ezután még tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor a sodó szépen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl.
3. Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral, és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött – hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet is megmentsük – magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal, és tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.
4. Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan aranylóra a fenyőmagot, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön. Verjük sűrű, de ne túl kemény habbá a ½ liter zsírdús tejszínt, és halmozzuk a tálba, a sodóréteg tetejére. Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a citromlével és az evőkanálnyi vízzel, és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós, rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk a fenyőmagot a trifle tetejére, és locsoljuk meg a gyümölcs öntettel.

Mennyei málnás kosárkák.

Leveles tésztából nagyon kreatív formájú süteményeket lehet készíteni.Ha tovább szeretnék még kutakodni,akkor a sós sütemények sokaságát is fellehet állítani, hiszen rengeteg variáció áll a rendelkezésünkre.Az elkészítése pofonegyszerű,hiszen a készen kapható  mélyhűtött vajastésztákból számtalan nekünk tetszetős küllemű finomságot alakíthatunk,és tálalhatunk az asztalunkra.Ünnepi menűnek is helytálló.Sós ropogtatni valókat,és krémes sajtos borkorcsolyákat,és fűszeres  csodabogarakat kreálhatunk belőle.Frissen a legfinomabb,tehát úgy készítsük el,hogy éppen tálalható legyen.Ezt a málnás kosárkát akár húsvétra is elkészíthetjük.Nem csak mutatós,de a málna-csoki nagyon finom ízvilágot varázsol elénk.





Hozzávalók:

50 dkg friss málna 20 dkg befőzőcukor,citromlé
1 csomag vajastészta.
5 dll tejszín,
5 dkg reszelt csoki
20 dkg mascarpone
10 dkg porcukor

Elkészítése:

A mánából befőzőcukorból,és citromléből sűrű öntetet főzünk rövid idő alatt.A vajastésztát ketté vágjuk,ugyanis szeletelt vajastésztából készült.Négyzeteket vágunk,és kibéleljük vele a sütőformát. ha nyújtani kell,akkor vékony legyen a tészta,kb 2mm. Villával megszurkáljuk az alját .210 fokon mesütjük őket 14 perc alatt.A tejszínt a cukorral keményre felverjük,a krémsajtot előtte összekeverjük,és hozzáadjuk a tejszínhabot.A kihűlt kosárkákat kivesszük a formából,és megtöltjük a krémmel.Erre kerül a málnalekvár,majd a reszelt csokoládé.Jól behűtve tálaljuk.Porcukorral is megszórhatjuk.