2015. március 22., vasárnap

Majorannás pulykaragu.

Szerettem volna már valami más húst készíteni, így  a pulykára esett a választásom.A pulyka combfilé  a legalkalmasabb,méghozzá a ragumhoz persze,amit elkészítettem.Mivel a majoranna az egyik legkedveltebb fűszernövényem, így ezt használtam fő ízesítőnek.

A hagyomány szerint aromás illata Aphroditének köszönhető.Az ókori görögök nem csupán kellemes, pikáns ízét, hanem különleges illatát is kihasználták például fűszeres kézmosó víz készítésére, de dísznövényként is igen kedvelt volt.
Hozzávalók:

2 db pulykacombfilé
15 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg borsó
1 db kápiapaprika
1 db vöröshagyma
1 tk aprított majoranna
só,őrölt boras ízlés szerint
1 ek liszt, és  1/2 liter húsalaplé

Elkészítése:

A pulyka combfiléket mosás után  2 cm -es darabokra vágjuk.Egy  lábasban a csíkokra vágott szalonnát lepiríjuk A vöröshagymát és paprikát szintén felkockázva hozzáadjuk.Álandó kevergetés mellett üvegesre pároljuk,és a húst is hozzáadjuk,majd picit



sózzuk ,borsozzuk , majorannával megszórjuk.Addig pirítjuk a húst,amíg szépen kifehéredik,azután liszttel megszórjuk,és ,vagy húslaplével felöntjük.Letakarva lassú hőfokon puhára főzzük.legvégül kerül bele a zöldborsó.Már csak 10 perc kell a készrefőzéshez,és tálalhatjuk is az ízletes ragut a párolt rizzsel.Friss majoranna levelekkel diszítve .

Tejszínes rakott burgonya.

Egyszerű köretnek számít,hiszen kevés energiaráfordítással gyorsan elkészül.


Tejszínnel sült, rakott burgonya hozzávalói:
 800 g burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük.Legalább három sort le kell rakni ilyen formásan. Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel.180 fokon pirosra sütjük.

Zabpelyhes csokis keksz.





Hozzávalók:

12,5 dkg vaj

 12,5 barnacukor

 1 csomag vaníliás cukor

10 dkg liszt

 10 dkg darált dió

10 dkg zabpehely

2 teáskanál sütőpor

2 evőkanál kakaópor

2 db tojás

 10 dkg csokicseppek

Elkészítés:

 A vajat megolvasszuk, elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a lisztet, a darált diót, a zabpelyhet, a sütőport, a cukrozatlan kakaóport, és jól összekeverjük egy fakanállal. Beletesszük a tojásokat és a csokoládécseppeket és újra elkeverjük. Rudat frmázunk belőle,és a hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.Vizes késsel korongokat vágunk, kicsit ellapítjuk, és kivajazott tepsire sorakoztatjuk. Fontos, hogy kellő távolság legyen közöttük,  kissé megnőnek.

 180 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt elkészülnek a csokis kekszek.