2015. március 21., szombat

Lapcsánka marinált lilahagymával pulykasülttel.

Az amerikai Duch Mechenzi receptjét készítettem el,nem az a hagyományos lapcsánka.Kissé merészen elkészítve,de nagyon finom volt.

Cayenne bors:

Neve becsapós, mert valójában nem bors, hanem egy chili paprika fajta, amiből csípős ízű, durva paprika őrlemény készül. Az emberiség egyik legősibb gyógynövénye, ami szinte az egész bolygót bejárta és a föld különböző szegleteiben nagyra becsült gyógynövényként van számon tartva. Származása Közép-Amerika, a chili paprikák őshazája. Az idők kezdete óta termelt növények egyike, az inka, azték és maja civilizációk több ezer éve már használták gyógyításra és az amerikai őslakosság is több mint 9000 éve használja. Az évezredek folyamán India, Kína és a Közel-Kelet gyógyászatának is részévé vált. Ezért bár Dél-Amerikából indult hódító útjára, ma már Indiában, Amerikában, Afrika trópusi és szubtrópusi vidékein is termesztik.








Hozzávalók a lapcsánkához:

1 kg sárga burgonya
2 db tojás
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint
só,cayennebors,
1 ek aprított medvehagyma,vagy metélőhagyma annak hiányában.
fekete őrölt bors
1 kk magos mustár

Elkészítése:

A burgonyát félkeményre főzzük sós vízben.hagyjuk kihűlni,és váljunk meg a héjától.Káposztareszelőn reszeljük le,és sózzuk,borsozzuk,tegyük bele az apróra vágott medvehagymát, majd a borsot, és  cayenne borsot, mustárt, reszelt fokhagymát,és vöröshagymát,és a tojásokat.Kanál segítségével összekeverjük,és nedves kézzel pogácsákat készítünk belőle. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és  süssük ki lassan közepes lángon,vagy hőfokon  egy kissé ellapítva szép pirosra.Nem baj ha sötét a színe,annál finomabb.

 A marinált lilahagyma hozzávalói 2 személyre:

2 db lilahagyma, 3-4 ek balzsamecet,kevés só,1 ek olivaolaj, 1 kk méz.

Elkészítése:

A lilahagymákat vékony szeletekre vágjuk,és sózzuk, a mézet rácsorgatjuk, majd fehér balzsamecetet öntünk rá. Összekeverjük. Így hagyjuk 1 órát állni hűtőben letakarva.Olivával meglocsoljuk,és tálaljuk az ételünkhöz.

A hús hozzávalói:
2 db pulykacombfilé
1 kk só
őrölt feketebors
olivaolaj a sütéshez
rozmaring

Elkészítése:
A húsokat megmossuk,és kettévágjuk. Előkészítünk egy tepsit,és olivával meglocsoljuk.ráültetjük a pulykacombfiléket,sózzuk,borsozzuk,és vágott rozmaringgal megszórjuk.Alufóliával letakarva lassú fokozaton 150 fokos sütőben puhára sütjük.A lapcsánkával és a marinált lilahagymával tálaljuk.

Vitaminos vörösbabsaláta.




Hozzávalók:

3 db körteparadicsom
5 db salottahagyma,vagy lilahagyma,esetleg sonkahagyma
5 dkg főtt kukorica
20 dkg vörösbab főtt ( konrerv)
1 db szívsaláta, ennek hiányában jégsaláta ( semmi esetre sem más fajta saláta)
1 db kaliforniai paprika piros
3 ek olivaolaj
2 ek méz
ízlés szerint só, citrombors őrölt ( készen kapni)
4 ek fehér balzsamecet
1 limecitrom kicsavart leve

Elkészítése:

A paradicsomokat felszeleteljük tetszés szerinti darabokra,így a paprikát is,és a hagymákat is.A salátát leveleire szedjük.A kukoricát,és a babot előkészítjük,és egy tálba öntjük.Rárakjuk a hagymát,paprikát paradicsomokat,és a salátaleveleket. Jól összekeverjük egy kanállal.Az öntethez egy külön tálba elkeverjük a mézet a balzsamecettel,citromlével,sóval,borssal,és az olivaolajjal.Hideg vízzel higítunk rajta,és ha kell, igazítsunk ízlésünknek megfelelően még az ízén.A salátánkra öntjük, összekeverjük,és jól behűtve kínáljuk.