2015. november 8., vasárnap

Gesztenyés habroló.




Hozzávalók 14 darabhoz:

 400 g leveles tészta
 35 dkg  gesztenyemassza
1/2 dl rum
4 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
 2 tasak bourbon vaníliás cukor
2,5 dl tejszín
 1 tasak habfixáló
1 ek. natúr zöld pisztácia
100 g tortabevonó étcsokoládé
1 ek. olaj


Elkészítése:

1. A habrolóhoz lisztezett munkalapon 3 mm vastag, 20x30 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, és 14 db 2 cm széles csíkra vágjuk. Vékonyan megkenjük tojássárgájával, majd kissé egymásra csúsztatva, csigavonalban haladva feltekerjük 14 fém habtölcsérre/-hengerre.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, ráfektetjük a tésztarolókat, és 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztából, és hagyjuk egészen kihűlni.

3. A krémhez a gesztenyemasszát (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni), simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, gőz fölött habosra felverjük. Leemeljük a gőzről, több részletben összedolgozzuk a gesztenyével. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd kanalanként, lazán beleforgatjuk a masszába. Csillagcsőrős habzsákba szedjük, 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

4. A pisztáciát darabosra vágjuk. Megtöltjük a tésztarolókat a krémmel, némi távolságra egymástól rácsra sorakoztatjuk őket (a rács alá sütőpapírt vagy alufóliát terítünk). A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd a rolók tetejére csorgatjuk úgy, hogy a tészta imitt-amott kilátsszon. Amikor dermedni kezd, megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen megkötni. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése