2015. szeptember 10., csütörtök

Körtés-túrós kocka.


A megszokott túrós piténket feldobhatjuk külömböző gyümölcsökkel is. Így van ez az általam készített körtés pitével. Hagyományosan élesztővel készül a tésztája, némi vajjal kiegészítve, és finom puha amikor megsül. Frissen elfogyasztva a legjobb.  Ha mégis marad belőle,akkor tegyük a hűtőbe egy lezárható dobozba,mert külömben a muslicák meglepik. Ősszel ugyanis nagyon kellemetlenkedő társaság a konyhában, főleg kertes családi háznál,amikor is a szőlő érés ideje is van.







Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

1,25 dl tej
1/2 kk porcukor
30 g élesztő
30 dkg liszt

1 tojás
8 dkg puha vaj

A töltelékhez:

4 ek kekszmorzsa
3 db körte
50 dkg túró
3 ek tejföl
15 dkg porcukor
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojás
1 biocitrom reszelt héja
3 dkg fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk a z élesztőt.A dagasztó gép táljába szitáljuk a lisztet,hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást 5 dkg porcukrot a puha vajat sót,és kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva kelesztjük.
A rakományhoz a kekmorzsát előkészítjük.A körtékat meghámozzuk,és cikkekre,majd kockára vágjuk.meglocsoljuk kevés citromlével,nehogy megbarnuljon.A túrót áttörjük a porcukorral, és a sóval tejföllel, citromhéjával , vaníliával,és végül a tojásokkal és a pudingporral simára keverjük.
Mélyebb sütőformát vegyünk,és béleljük ki zsírpapírral az alját.Az oladalát vajazzuk meg.kb 35-ös  legyen a forma.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,és a tepsibe fektetjük.A felesleget tegyük félre.Szúrkáljuk meg az alját egy villával.Megszórjuk a tésztát kekszmorzsával,majd a körtét elrendezzük rajta..A túrókrémmel egyenletesen bevonjuk.1 órát sütjük előmelegített sütőben 180 fokon a sütő középső részén alsó-felső sütésen.A formában hagyjuk kihűlni,majd kivesszük,és kockára vágjuk.Tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.Tálalhatjuk is kedvenc piténket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése