2015. augusztus 26., szerda

Almás ravioli pite




Ennek a süteménynek semmi köze az olasz ravioli tésztához,csak én neveztem el így,mivel zárt tésztában sül meg a finom almatöltelék,és csak egy kicsi bevágás van a tetején,hogy a gőz eltávozhasson belőle.A porhanyós tészta a finom átható illatozó alma, és a fahéj mennyei aromája teszi izgalmassá ezt a töltött omlós tésztát. Mivel elég sok almánk volt,így nem volt nehéz kitalálni mi legyen belőle. Erre a sütire esett a választásom.Sajátkészítésű vaníliás cukorral szórtam meg,és olyan illatok terjengtek a konyhámban mint karácsonykor.





Hozzávalók a gyúrt tésztához:

2 tojás
40 dkg liszt
20 dkg vaj,vagy margarin
1 csipet só
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
15 dkg porcukor

Töltelék:
50 dkg alma reszelve
1 citrom kifacsart leve
3 ek barnacukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet kardamommag őrölve



Elkészítése:
A receptben megadott hozzávalókat sorban adjuk hozzá, és egy robtgéppel sima tésztát gyúrjunk belőle.
Pihentessük egy fóliába takarva a hűtőben 1 órahosszát.
Ezután hengerré formáljuk,és lisztezzünk enyhén a tészta alá.
Kinyújtjuk  fél cm vastagra nyújtófával, és pogácsszaggatóval korongokat szaggatunk ki a raviolikhoz. Tojásfehérjét készítsünk a ragasztáshoz. A töltelékhez a reszelt  almát csavarjuk ki a levétől,amibe előtte csavartuk a citrom levét. A  barnacukorral és a fűszerekkel pároljuk meg,majd hűtsük ki. Minden tésztakorong közepébe tegyünk kis halom alma tölteléket, és a másik tésztakoronggal takarjuk be. Tojásfehérjével a széleit kenjük meg,hogy tapadjanak össze,mert külömben sülés közben szétnyílnak.Egy villával a széleit nyomkodjuk le. A közepüket keresztalakban vágjuk be ollóval,és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket.Tojássárgájával is megkenhetjük,de nem szükséges.200 fokon előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon szép aranysárgára sütjük.Vaníliás porcukorral alaposan megszórjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése